23 oktober 2016 BLUESBIJDEBUREN

BLUES bij de BUREN werd een uniek en meer dan geslaagd project.

Op zondagmiddag 23 oktober vond in Wijk en Cothen het huiskamerbluesfestival plaats. In 23 huiskamers traden evenveel bluesbands/solisten op. Veel belangstellenden vonden hun weg naar de optredens en genoten er zichtbaar van. Het was gezellig en de kwaliteit van de bluesacts was uitstekend. De reacties van bezoekers, huiseigenaren en artiesten waren hartverwarmend. Het was zoals we het hadden gehoopt: blues in de huiskamer....kleinschalig en pakkend. Het werd een fantastisch evenement. Dit kon alleen maar slagen door de inzet, enthousiasme, het beschikbaar stellen van de huiskamer en belangeloos willen optreden van de artiesten/muzikanten. De gastvrijheid werd door iedereen voortreffelijk ingevuld, overal waren hapjes en drankjes. De bluesmuzikanten traden belangeloos en of er nu 7 bezoekers waren of 50, hun enthousiasme was overal en altijd even groot. Grote klasse! Blues in Wijk is er ongelooflijk trots op dat de huiskamereigenaren het aangedurfd hebben om hun eigen bluesfeest te organiseren. Het resultaat was er naar: bij  het eerste optreden waren er zo'n 470 belangstellenden, dit liep gedurende de middag op tot 675 bezoekers bij het 3de optreden. Bij de workshop gitaar bouwen waren 8 deelnemers, ruimschoots voldoende om het tot een succes te maken. Dit zijn getallen, daar gaat het ons niet zozeer om, kleinschaligheid en vooral kwaliteit vinden wij belangrijk. Wij kijken terug op een geslaagd festival. Klik voor foto's en fimpjes op de logo's rechtsbovenaan deze pagina.  

  

Zondagmiddag 23 oktober veranderen 23 huiskamers in Cothen en Wijk bij Duurstede  in echte Juke-Joints.  65 blues muzikanten treden daar dan 3 keer een half uur op. Een voor Nederland uniek blues evenement!

Gluren bij de Buren. Al enkele jaren is ‘Gluren bij de Buren’ zeer succesvol in oa. de Utrechtse en Houtense woonkamers. Dichters, cabaretiers, dansgroepen, koren, acteurs en muzikanten laten dan in tientallen huiskamers zien en horen wat ze in huis hebben. Frans Hoving van Blues in Wijk was daar enkele keren te gast en vertaalde het naar een Wijkse blues versie.

23 woonkamers in Cothen en Wijk. Patty van Rooijen is één van de huiskamereigenaren die meedoet. Patty: “Ard en ik zijn groot muziekliefhebbers. We steunen Wijkse muziekprojecten met ons makelaarskantoor waar we kunnen. Blues in Wijk is ook zo’n club die we al supporten vanaf de oprichting in 2009. Een paar oudere Wijkse bluesmannen die blues in Wijk zeer succesvol op de kaart hebben gezet met steeds weer nieuwe activiteiten. Toen ze begin dit jaar op de proppen kwamen met het huiskamer bluesproject waren we direct verkocht. Blues in je eigen huiskamer, een enorm origineel en cool idee. Dat zich in totaal 23 huiskamereigenaren in Cothen en Wijk bij Duurstede hebben aangemeld geeft aan dat de blues hier leeft en was ook voor de bluesmannen een aangename verrassing. Hoe ze het geflikt hebben weet ik niet, maar binnen de kortste keren hadden ze er ook 23 bluesacts bij. Dat geeft toch wel aan wat een enorm netwerk ze hebben in blues-Nederland. Wij ontvangen het John Frick trio in ons huis met de Wijkse Tom Moerenhout op sax. Ontzettend leuk. Ze treden op 23 oktober 3 keer een half uur op. Ik hoop op 3 keer een volle huiskamer. Ard en ik maken lekkere hapjes voor iedereen en natuurlijk schenken we tegen een kleine vergoeding (de opbrengst is voor de muzikanten) een wijntje en een biertje. Dat hoort gewoon bij blues. We gaan de hele buurt langs om te flyeren en mensen uit te nodigen. We kijken er erg naar uit.”

23 bluesacts. De 23 blues acts komen niet alleen uit Wijk en de Utrechtse regio, maar uit heel Nederland. Ook meldde zich een band uit België aan. Ze spelen allemaal (semi) akoestisch, dat is een harde eis. Op geluidsoverlast in woonwijken zit niemand te wachten. Alle bands treden gratis op. Het is in bluesland niet gebruikelijk om gratis te spelen, maar de muzikanten vinden spelen in een huiskamer enorm origineel  en ook wel een beetje uitdagend en spannend. Het is weer eens wat anders dan in een café of op een podium. De acts die meedoen zijn: Kees Dusink (Peter Green tribute) solo, the Vaults, Bluesband Route61, the Blues Vision, Mylk, The First Lady, Lemmen & Co, Joel Eweg en Band, Five Point Six, Ramblin'Dog, John Frick Trio, Big Daddy's Breakfast Voodoo, Tuff Enuff Acoustic, Vintage Brothers, Beechcraft Bonanza, Theo Sieben, Carolina and the BluesMen, trio Meyer Jacobs  & Maybelline, Richard van Bergen & Gait Klein Kromhof, Maatvol, Ad Vlaar, Five Point Six rock & blues band, Onderbloes, B-lose Session en Cigar-box Henri.

Bijzondere optredens. Alle 23 optredens zijn op zich al bijzonder, maar twee springen er een beetje uit. Een premiere en een prijswinnaar. De premiere is voor gitarist Kees Dusink. Kees is een enorm fan en bewonderaar van de werelberoemde Peter Green (Fleedwood Mac). Hij heeft zich het werk van Green eigen gemaakt en spelt vandaag voor het eerst zijn nieuwe one-manshow. De prijswinnaar is de akoestische band Ramblin’Dog. Zij wonnen op 9 oktober de publieksprijs bij de Dutch Blues Challenge en dat wordt je niet zomaar.

Bluesbus’ van de Wijkse Dienst. Voor mensen die slecht ter been zijn en toch graag willen komen (maar ook voor blueslovers die het gewoon leuk vinden!) is de Wijkse Dienst beschikbaar. Normaliter vervoert de Wijkse Dienst met elektrovoertuigen personen tussen het industrieterrein en busstation, maar dan rijden ze ook als bluesbus. Per keer kunnen er 8 mensen mee. De kosten zijn €1 per rit. Wil je vaker mee rijden tijdens Blues bij de Buren dan kan dat, je betaalt nooit meer dan €2 totaal. Voor onze bluesliefhebbers is dit een speciaal en goed tarief. De Wijkse Dienst fungeert als een soort taxi/belbus. Je moet vooraf  wel even bellen naar ze op 06 23083043.

Workshop eigen gitaar bouwen. Henri Groothuis uit Dalfsen (Cigarbox Henri) is niet alleen bluesmuzikant, maar bouwt ook gitaren van sigarenkisten. Op  23 oktober 2016 kun je samen met Henri in de schuur achter de woning van Jan van der Horst, Middelweg Oost 24, zelf een akoestische slide Cigar-box gitaar bouwen.  De Cigar-box gitaar  is van oorsprong een echt oer blues instrument. In de beginjaren van de vorige eeuw had de arme bevolking op de katoenplantages geen geld om instrumenten te kopen en gingen ze zelf aan de slag met bezemstelen en lege sigarendozen om daar 1 tot 3 snarige instrumenten van te bouwen.  Een Cigar-box gitaar is gemakkelijk te leren bespelen, zeker de 1-snarige versies, die Diddley Bows heten. Als je de gitaar klaar hebt leert Henri je er ook op te spelen en na afloop neem je het instrument, de authentieke bottleneck en cursus materiaal mee naar huis. Dit is de enige activiteit die niet gratis is. Deelname is geschikt voor mannen en vrouwen en kost €60,- Maximaal 8 deelnemers. Aanmelden bij info@bluesinwijk.nl.

Radio-special. Zondag van 12 tot 1 uur zijn we met bestuursleden Roelof Hummel en Willem van de Kraats, huiskamereigenaren Frank Aarts en GertJan Schrijne en muzikaal trio Wim Schriekenberg  & friends te gast bij radiopresentator Jos du Floo  in het bluesprogramma ‘Highstreet Jazz & Blues’ in de studio van Radio90FM. We praten dan samen met Jos een uur lang over BLUES bij de BUREN, laten muziek horen van enkele bluesbands die daar optreden en Wim en zijn trio spelen ook live. Een soort huiskamer in de studio dus. Meeluisteren kan via FM 107.0 of www.radio90fm.nl

Gratis toegang. Alle huiskamers zijn  vanaf 13.00 uur open. De huiskamers zijn herkenbaar aan posters en ballonnen. Om 13.30, 15.00 en 16.30 uur spelen de muzikanten 30 minuten in dezelfde huiskamer. Steeds zit er een uur tussen een optreden. Daarin kunnen bezoekers nog even napraten en verkassen naar een andere huiskamer. Zorg wel dat je op tijd bent bij de optredens die je graag wilt bijwonen. De huiskamers kunnen steeds maar een beperkt aantal mensen bergen en Vol=Vol. Kom zoveel mogelijk te voet of per fiets. De toegang is overal gratis, wel gaat overal de hoed rond. De opbrengst is voor de muzikanten. Overal liggen flyers met een plattegrond en een korte beschrijving van de bands. Hieronder  de huiskamers  gerangschikt op wijk:

Cothen: Willem Alexanderweg 47, Kerkweg 16 en van Groningenstraat 15

De Geer: Claudius 9

Noorderwaard: Appelgaard 38, Zandweg 102

De Heul: Noormannenstraat 26, Londiniumdreef 47 en Karolingersweg 170

Centrum: Kerkstraatje 5-09, Peperstraat 6, Wilhelminastraat 24, Lekdijk 5 en Rijndijk 2a

De Horden: IJsselsteen 28, Friese Steen 30, Schepenen 30, Amstel 116, Kotter 27, Boeg 29, Schoener 36, Middelweg Oost 24 en 8

 

AD/UN 22 oktober 2016

Wijkse Courant 19 oktober 2016

Wijks Nieuws 12 oktober 2016

AD/UN 15 september 2016

Wijkse Courant 27 spril 2016

                                                     NIEUW BLUESPROJECT. 

Blues bij de Buren start in 2016 voor de eerste keer in Wijk bij Duurstede  om bewoners te stimuleren de deur voor elkaar open te zetten en gezamenlijk, zonder financiële drempels, met Blues muziek bezig te zijn. Het festival wil de leefbaarheid binnen de verschillende wijken bevorderen en laten zien hoe gastvrij een stad/woonwijk en haar bewoners zijn.

Ontmoet je buren.Tijdens Blues bij de Buren ontmoet je niet alleen de inwoners van de stad/wijk, maar maak je in de intieme sfeer van de huiskamer kennis met al het moois wat Blues te bieden heeft. Blues muziek verbindt mensen en is bij uitstek een cultuurvorm die langs alle rangen en standen, leeftijden, kleuren en smaken gaat. We vragen geen entree. Wel wordt na afloop van elk optreden gevraagd om een vrijwillige bijdrage voor de muzikant.

Meld je huiskamer aan. Iedereen mag zich aanmelden met een huiskamer hoe meer zielen hoe meer vreugd. Er vinden drie optredens plaats van een artiest per huiskamer. Ken je een muzikant die in jouw woonkamer wil komen spelen, geen probleem. Meld deze muzikant dan wel apart aan. We verwachten van de muzikant dat die driemaal het zelfde optreden speelt. De optredens zullen semi akoestisch zijn en de muzikant zal zich hierbij aan moeten aanpassen. Een semi akoestisch optreden past helemaal in de intieme sfeer van de woonkamer.

Wijk één grote huiskamer. Blues bij de Buren  wordt georganiseerd door BluesinWijk. Samen met vele vrijwilligers  maken zij van Wijk bij Duurstede op zondag 23 oktober één grote huiskamer. Dus, laat je tijdens Blues bij de Buren verrassen door Blues muzikanten en geniet van de Wijkse gastvrijheid.

Blues-muzikanten gezocht. BluesinWijk is  op zoek naar huiskamers en  Blues muzikanten. Speel jij graag 3 x een optreden van 30 minuten? Alles kan, alles mag op Blues gebied.  Uiteraard hebben de muzikanten ook een podium nodig om hun muziek te laten horen!

 

 
 • Aegir Marine
 • Anton Rekké Ontwerp Advies
 • Autobedrijf Frank Groenen
 • Colorspace
 • dufloo
 • Fonds Podiumkunsten
 • Gall & Gall
 • GEPU
 • Go-Autoparts
 • accountenskantoor harte
 • Holtech
 • Hotel Bistro Florian
 • kos elektrotechniek
 • krommerijn festival
 • mada vof
 • Makelaarskantoor Patty van Rooijen
 • MKB Assist
 • Notaris Elshof Rhenen
 • plinten profielen centrale
 • Psychotherapiepraktijk Theysmeyer
 • Rabobank Kromme Rijnstreek
 • Richard Heres Schilderwerken
 • Rutges Vernieuwt
 • telecombinatie
 • Van Dillen
 • Ver-der-kijken
 • willem van de kraats
 
 
 

Copyright © 2011, 2012, 2013, 2014 Stichting BluesInWijk Wijk bij Duurstede.
Alle rechten voorbehouden.