Blues in Wijk

Blues in Wijk is opgericht in 2009, bestaat uit een stel enthousiaste bluesliefhebbers en organiseert jaarlijks ca. 10 bluesevents in theater Calypso, in de horeca, op de Lek, in de woonkamers en op buitenpodia. In je eigen stad genieten van mooie blues, dat is hun motto.

Contact en vriend worden

Stichting Blues in Wijk
Zocherstraat 3
3961 CK Wijk bij Duurstede
tel : 06-21132560
info@bluesinwijk.nl

web: www.bluesinwijk.nl

bank: NL92RABO0124453570

Status website

De website is na 10 jaar wat verouderd en wordt momenteel geheel vernieuwd. Op dit moment is uitsluitend de homepage actueel.

zaterdag 27 april 2013

Dorpshuis Langbroek

BAS PAARDEKOOPER and the Blew Crue (21.00 uur).

support act Jasper Lagemaat & Doghouse (20.00 uur)

tickets 12,50 (excl. servicekosten) via ticketscript en bij Dorpshuis Langbroek en kantine SVL in Langbroek.

Op zaterdag 16 februari 2013 gaan we met een bus naar Grolloo.

BUSTOUR naar de bakermat van Cuby!

Vertrek uit Wijk eind van de ochtend, retour rond middernacht

Tickets 50,-bestel je hier.

Wegens geringe belangstelling is bustoer vervallen!!

Zaterdagavond 16 maart een bluesavond in Calypso.

BARRELHOUSE (21.00 uur)

en workshop "gitaar & blues" (20.00 uur)

E-tickets 15,-(met servicekosten) bestel je hier  of koop je bij van Ginkel Muziek, Achterstraat 1 in Wijk bij Duurstede, telefoon 0343-574522. 

 

 

zaterdagavond 11 mei onze jaarlijkse vrienden- en sponsoravond

met een mooi film en

The VELDMAN BROTHERS.

Toegang uitsluitend voor vrienden en sponsors!

lokatie: muziektheater van Ginkel, Rijnstraat 3 , Wijk bij Duurstede

aanvang 21.00 uur, zaal open vanaf 20.00 uur

"GEWORTELD IN DE BLUES"

MEER WETEN OVER DE BLUES? 

Kom dan zaterdag 14 september naar theater Calypso in Wijk bij Duurstede naar de bluestheatershow "GEWORTELD IN DE BLUES" met Lightnin'Guy en the Juke Joints.   Tickets 12,50 koop je bij van Ginkel Muziek, Achterstraat 1 in Wijk, telefoon 0343-574522. Theater Calypso, Markt 4 te Wijk bij Duurstede. Uitsluitend zitplaatsen. Zaal open 19.30 uur met film tot 20.30 uur. Aanvang bluestheater 20.30 uur. Na afloop afterparty in de foyer met blues-DJ Marcel. UITVERKOCHT!!!!! 

 

Zondagmiddag 6 januari 2013

theater Calypso Wijk bij Duurstede

zaal open 15.00 uur, playtime 16.00-18.00

FLAVIUM (plays BB KING)

tickets 10,- bestel je hier

of koop je bij van Ginkel Muziek, Achterstraat 1 in Wijk bij Duurstede, telefoon 0343-574522.

Woensdag 13 maart start cursus mondharmonica cafe Ome Ko
Samen met Hans “Homesick” de Vries organiseren we dit jaar opnieuw een vervolgcursus mondharmonica voor beginners.
6 woensdagvonden in café Ome Ko. 
Kosten 70 euro. 
Aanmelden bij  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Zaterdag 7 september weer de jaarlijkse Uitmarkt in de Wijkse binnenstad. Vanzelfsprekend is BLUESinWIJK daar ook bij om reclame te maken voor het najaarsprogramma en natuurlijk hebben we ook live blues in onze bluestent op de Markt, naast restuarant de Engel. Het bluesduo MEIJERS & van DULLEMEN speelt prachtige authentieke blues uit de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw. Ze spelen om 17.15, 18.15 en 20.15 uur. Toegang is gratis.

NOG 30 PLAATSEN BESCHIKBAAR!!

Zondag 20 oktober weer een bluescruise met mooie vergezichten over de Lek, een heerlijk buffet en natuurlijk geweldige blues.  Dit jaar de geweldige Chicagobluesband BLUESonBOOTZ  en Bennie en Gerrit VELDMAN als duo (The Veldman Brothers Stripped semi-acoustic).  E-tickets 45,- (excl. servicekosten) bestel je hier.

 

GRATIS TOEGANG

Eindelijk gaan we ook de BLUESinSCHOOL brengen.

Dinsdagmiddag 19 november halen we het zeer ervaren Belgische BluesintheSchool-project van

Lightnin'Guy and the Mighty Gators  naar Wijk.

Ruim 200 derdeklassers van het REVIUS lyceum krijgen dan een bluesles aangeboden als start van hun bluesmuziekblok. 

Een mooie samenwerking tussen het Revius,

de gemeentelijke cultuurcoach en BLUESinWIJK.

Toegang uitsluitend voor Reviusleerlingen.

    

Revius dinsdagmiddag 19 november:

Rond 12.00 uur ontving Thomas, voorzitter van de leerlingenraad, muzikanten en gasten in het Revius. 

Na een door de leerlingenraad aangeboden lunch snel aan de slag om het podium op te bouwen en in te richten. 

Het werd een geweldige middag.

DitisWijk en Bluesmagazine schreven er mooie verslagen over.

Ze staan hieronder.

 

 DITISWIJK.NL

verslag en foto's Joop Kuyvenhoven

Live blues in het Revius Vanuit een samenwerking van BluesinWijk, Revius Wijk en de cultuurcoach Wijk bij Duurstede Simone Gijben, is het gelukt een blues artiest met zijn band (Lightnin'Guy) naar het Revius te halen voor een echt bluescollege. Dit college werd vanmiddag aan meerdere derde jaars groepen met muziek in hun pakket aangeboden.Het 'Blues In Schools' project Is een educatief muzikaal programma waar Lightnin' Guy jongeren een overzicht geeft van de belangrijkste stromingen, de meest invloedrijke muzikanten, de belangrijkste instrumenten de sociaal-culturele achtergrond met verhalen en anekdotes. Dit illustreerde hij telkens met live gespeelde muzikale voorbeelden. Als bluesmuzikant is Lightnin'Guy al in de prijzen gevallen, als bluesleraar kun je geen betere wensen. Onderhoudend, ter zake kundig en bovenal, een perfecte sound. Onderhoudend, ter zake kundig en bovenal, een perfecte sound. In de twee sessies werden de derdejaars leerlingen binnen een uur wegwijs gemaakt in de bluesmuziek. Guy stak in het Vlaams van wal met een donkere pagina uit de Amerikaanse geschiedenis van negentiende eeuw; hele stammen werden in een boot gedumpt, vastgeketend en verkocht als slaven. "Niet alleen volwassenen, maar ook kinderen zoals jullie. Werken was het enige wat van hen verlangd werd, geen school (applaus uit de zaal), zeven dagen per week op de katoenplantage." Om aan dit harde leven te ontsnappen werd muziek belangrijk. Guy: "Vergelijk het met je iPod waar je je eigen muziek luistert om weg te zijn van je schoolwereld. De field working song was geboren om de tijd sneller te laten verlopen. Zij lieten zich inspireren door hun Afrikaanse roots alsook door Europese gospelmuziek. Het woord blue werd gelinkt met melancholie en zo ging men in de negentiende eeuw deze muziekstroming ‘the blues’ noemen." Meer foto's staan in het fotoarchief van ditiswijk.nl.

  BLUESMAGAZINE.NL

Tekst: Gerrit Dijk/ Foto’s: Willem van de Kraats 

Blues in Schools:
Lightnin’ Guy and the Mighty Gators
Revius Lyceum, Wijk bij Duurstede
19 november 2013

Konden we enige weken geleden genieten van de blues lessen van Lightnin’ Guy en the Juke Joints in theater Calypso, dinsdag 19 november was meester Guy te gast op het Revius Lyceum te Wijk bij Duurstede. Hiermee gaat een lang gekoesterde wens van Blues in Wijk in vervulling: breng de blues naar scholen en laat leerlingen kennismaken met de geschiedenis van de blues. Dit heel bijzondere project is tot stand gekomen door samenwerking tussen het Revius, de cultuurcoach van de gemeente Wijk bij Duurstede, Simone Gijben, en de mannen van Blues in Wijk. In België toert Lightnin’ Guy, winnaar van de Belgische Blues Challenge 2011, al geruime tijd langs scholen met zijn project, maar Revius Wijk heeft vandaag de primeur voor Nederland. Samen met the Mighty Gators, Karl Zosel op bas en Thierry Stiévenart op drums, maken leerlingen van de derde en vierde klas in twee lesuren kennis met de blues. Als een volleerd docent neemt Guy de leerlingen direct mee naar de oorsprong, de slaven, de plantages en de vele soorten liederen die dan ontstaan, alles op een leuke wijze uitgelegd met Vlaamse tongval zoals onze zuiderburen het zo mooi kunnen zeggen. Geholpen door leerlingen in de aula, wordt er al snel geklapt, gezongen en geschreeuwd, een echt interactief lesprogramma. Vanuit de oorsprong van de blues gaat de muzikale reis verder langs boogie, shuffle en rock ‘n’ roll om te eindigen bij de r&b van hedendaagse idolen als Beyoncé en Rihanna en de disco van Chic (le Freak). Heel herkenbaar en aansprekend, waarmee de cirkel weer rond is. Aan het einde van de les vertelt Guy dat hij vandaag het virus van de blues heeft verspreid en hij spreekt de hoop uit dat velen uiteindelijk door de blues zullen worden geïnfecteerd. Deze middag wordt ook bijgewoond door vertegenwoordigers van de Dutch Blues Foundation. Zoals het op hun website staat: ‘In deze tijd van maatschappelijke en muzikale verarming wil de Dutch Blues Foundation liefhebbers en geïnteresseerden van deze nog steeds zo populaire muziekstroming samenbrengen, schoolprojecten starten en zodoende jonge mensen kennis laten maken met deze oeroude vorm van expressie.’ In Wijk bij Duurstede is vandaag in ieder geval een prima start gemaakt met Blues in Schools. Meer foto's in het artikel op bluesmagazine. 

      

 

Blues is generally regarded as the cradle of modern pop and rock music. Born from the Working Songs of the African-American slaves in the cotton fields of Mississippi, and considered as the "Devil's" party music of the Chicago blues clubs; this musical style formed the basis of the soul, funk, disco and rock & roll music. The Blues was the inspiration of many pop and rock musicians from the past like Jerry Lee Lewis, Elvis Presley, James Brown, The Rolling Stones, Jimi Hendrix, ... but also contemporary stars like Lady Gaga, Amy Winehouse, Adele, Eric Clapton, The White Stripes, Foo Fighters, Lenny Kravitz, ... The "Blues in Schools" project is an educational musical program where Lightnin 'Guy gives young people an overview of the different styles (Delta Blues, Chicago Blues, ...), the most influential musicians (Muddy Waters, BB King, ...), the most important instruments (guitar, harmonica, ...) and highlights the socio-cultural background with stories and anecdotes. Each story is illustrated by live played musical examples.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na twee succesvolle workshops in 2011 en 2012 (ca. 150 deelnemers!) organiseren we op woensdagavond 2 oktober opnieuw een MONDHARMONICA-workshop. Kosten inclusief harmonica € 15. Aanvang 20.00 uur in cafe Ome Ko, Maleborduurstraat 9 in Waik. Aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Zondagmiddag 29 september van 12.00 tot 14.00 uur zijn we weer te gast bij Radio90FM in het programma Highstreet Jazz&Blues. We presenteren er het najaarsprogramma 2013, draaien muziek van de bands die je op 20 oktober (Bluescruise) en 30 november (Blueskroegentocht) nog bij ons kunt zien en natuurlijk ook blues die we zelf mooi vinden. Jos du Floo heeft de regie. Welke nummers we draaien lees je hieronder.

 
 
 
 

Copyright © 2009-2020 Stichting BluesInWijk Wijk bij Duurstede.
Alle rechten voorbehouden.