Blues in Wijk

Blues in Wijk is opgericht in 2009, bestaat uit een stel enthousiaste bluesliefhebbers en organiseert jaarlijks ca. 10 bluesevents in theater Calypso, in de horeca, op de Lek, in de woonkamers en op buitenpodia. In je eigen stad genieten van mooie blues, dat is hun motto.

Contact en vriend worden

Stichting Blues in Wijk
Zocherstraat 3
3961 CK Wijk bij Duurstede
tel : 06-21132560
info@bluesinwijk.nl

web: www.bluesinwijk.nl

bank: NL92RABO0124453570

Status website

De website is na 10 jaar wat verouderd en wordt momenteel geheel vernieuwd. Op dit moment is uitsluitend de homepage actueel.

 

Zaterdagavond 11 januari in theater Calypso de start van het nieuwe jaar. Een heel bijzondere deze keer met niemand minder dan de winnaars  van de Dutch Blues Challenge 2013. De John F. Klaver Band en Herbie and the Guitarguy. Ze  staan garant voor een geweldige bluesavond. Zaal open vanaf 19.00 uur, showtime 20.00-23.00 uur en aansluitend bluesparty. Tickets 12,50 (inlc. servicekosten) koop je hier of bij van Ginkel Muziek, Achterstraat 1 in Wijk bij Duurstede, tel: 0343-574522. 

TAIL DRAGGER (74) is an Legendary Chicago Blues Singer. His concerts give you an unique opportunity to see one of the last real deal Chicago Bluesmen. He will be backed up by the International Blues Challenge Finalists (Memphis 2013) and Dutch Blues Challenge Winners (2012)  Robbert FOSSEN & Peter STRUIJK with their band. Entree 15,- (excl. servicekosten) . Zaal open 19.30 uur. Showtime 20.00-22.30 uur. E-tickets bestel je hier. Kaarten ook te koop bij van Ginkel Muziek, Achterstraat 1 te Wijk bij Duurstede, telefoon 0343-574522. 

 

Zaterdagavond 22 februari staat de jeugd centraal. Een bluesavond met uitsluitend jonge bluesmuzikanten. In het voorprogramma The First Lady, een talentvol stel jongelui uit Culemborg.  Na de pauze spelen uit  Leiden, Sugar Boy and the Sinners.  4 jonge honden die in 2012 overtuigend de Dutch Blues Challenge wonnen en doorbraken. Zaal open 19.00 uur (film), showtime 20.00-23.00 uur en na afloop bluesparty. Ticketprijzen: jongeren tot 21 jaar 7,50, volwassenen 12,50 (excl.servicekosten). Speciaal duoticket 15,- (incl. ticketkosten) voor een oudere die een jonkie meeneemt. E-tickets bestel je hier, koop je bij Van Ginkel Muziek, Achterstraat 1, Wijk bij Duurstede, tel. 0343-574522 of aan de kassa. 

Op zaterdagavond 10 mei LIVING' BLUES XPERIENCE in het gloednieuwe Dorpshuis Oranjepoort, Prinsenplein 8 te Langbroek. De oude Livin' Blues uit de jaren 70 in een nieuw jasje met hits als Wang Dang Doodle en LB Boogie met Nicko Christiansen als frontman. De band heeft net een nieuwe CD uit "Alive And Kickin" en ze hebben een  Europese Tour voor de boeg naar oa Noorwegen, Polen, Tsjechië, Slowakije en Denemarken. Livin' Blues werd in 2013 opgenomen in de Dutch Blues Hall of Fame. Zaal open 20.30 uur. Showtime 21.00- ca. 23.00 uur. Tickets 12,50 (excl.servicekosten)   

 

LANGBROEK WERD EEN FANTASTISCHE BLUESAVOND

De ruim 120 van heinde en verre gekomen blueslovers genoten zaterdagavond 10 mei in een tot blueslokaal omgetoverd Langbroeks Dorpshuis met volle teugen van de Haagse bluesformatie Livin’ Blues Xperience. Het werd een feest van herkennig met heerlijke onvervalste jaren-60 blues. Frontman Nicko Christiansen springt nog net als 40 jaar terug als een jonge kerel en de rest van de band staat ook nog steeds als een huis. Strak, vrolijk en muzikaal van hoog niveau. Dansend ging het enthousiaste en uitzinnige publiek de nacht in. Geweldige avond. Wang Dang Doodle vindt je op ons you-tubekanaal. Ook op Flickr en facebook meerdere foto- en filmreportages.   

 

MET DE BUS NAAR DE BLUES!

Triomf Tours rijdt  zaterdagavond 10 mei enkele keren met een touringcar naar het Dorpshuis in  Langbroek om  Wijkse en Cothense bluesliefhebbers naar het concert van Livin’ Blues Xperience te brengen. Kun je bij de blues in Langbroek lekker een biertje drinken en kom je toch weer veilig thuis! De bus vertrekt om 19.50 en 20.25 vanaf het busstation aan de Romeinenbaan via de bushaltes Amstel, Kempenaar, Engdijk, Eng/Frankenhof, Steenstraat, Nieuweweg, Voorwijk, de Geer en de Brink in Cothen naar het Dorpshuis in Langbroek. Na afloop van het concert brengt de chauffeur je weer veilig via dezelfde route terug. Kosten retour Wijk-Langbroek €4,- (enkele reis € 2,50) en Cothen-Langbroek € 2,-. Betalen bij de chauffeur. Mooie service van Triomf Tours!

Romeinenbaan                              19.50       20.25     uur

Amstel                                           19.52       20.27     uur

Kempenaar                                    19.53       20.28     uur

Engdijk                                          19.54       20.29     uur

Eng/Frankenhof                             19.55       20.30     uur

Steenstraat                                    19.56       20.31     uur

Nieuweweg                                    19.58       20.33     uur

Voorwijk                                         19.59       20.34     uur

de Geer                                         20.00       20.35     uur

de Brink in Cothen                         20.05       20.40     uur

Dorpshuis in Langbroek                 20.15       20.50     uur

 

 

 

 

Livin' Blues, jaren 60.

In de 60-er jaren brachten Engelse muzikanten en bands als Eric Clapton, The Rolling Stones en Led Zeppelin de Amerikaanse blues naar Europa. Ook in Nederland kenden we dit soort bluespioniers als Harry (Cuby) Muskee, Eelco Gelling, Ted Oberg en Nicko Christiansen. Met bands als Cuby and the Blizzards en Livin' Blues waren zij de succesvolle grondleggers van de Nederblues met hits tot zelfs in Amerika, zoals Wang Dang Doodle.

 

 

Living' Blues Xperience.

Livin' Blues hield midden jaren 70 op te bestaan, maar Nicko Christiansen, een van de mannen van het eerste uur, bleef geloven in het succes van de band. In de jaren 80 en 90 maakte hij enkele "doorstarts", tot in 2005 de huidige Livin' Blues Xperience ontstond. De band timmert momenteel door heel Europa weer stevig aan de weg met (funky) blues, boogie en rock en in april verscheen hun gloednieuwe live CD -Alive and Kicking-. De 64-jarige Haagse frontman Nicko Christiansen is in de huidige Livin' Blues Xperience het enige bandlid uit de bezetting van weleer. Rocken doen hij en de band nog net zo stevig als destijds met memorabele nummers als 'Wang Dang Doodle', 'L.B. Boogie', 'Spoonful', 'Black Night' en 'Hitch-hikin''. De band klinkt ruig en doorleefd, je waant je terug in de jaren 60 met de puike, actieve en fitte Christiansen. Over de blues zegt hij: ,,Blues is het leven en alles wat er in zit''. Verder bestaat de band uit Jeroen van Niele op bas, Kees van Krugten op drums, Loek van der Knaap op gitaar en harmonicaman Bas Kleine.

 

Dorpshuis Langbroek 10 mei.

BluesinWijk had de band al lange tijd op haar verlanglijstje staan. Opname van de oude Livin' Blues in de Dutch Blues Hall of Fame begin dit jaar en een reünieoptreden versnelden het boeken. Zaterdag 10 mei is het dan zover, in Langbroek. 

 

 

 

Zaterdag 28 juni onze vrijwilliggersbijeenkomst met een live-optreden van  THE VELDMAN BROTHERS STRIPPED. Toegang uitsluitend op uitnodiging.

 

Zaterdag 6 september weer de jaarlijkse UITMARKT in de Wijkse binnenstad. We zijn er natuurlijk bij. Dit jaar niet op de Markt, maar op het terras van cafe de Veldpoort. Een prachtige locatie aan de ´hoofdingang´ van de Uitmarkt. Nieuw dit jaar is dat we daar een eigen bluespodium hebben, waar 's middags en 's avonds 8 bands spelen. Toegang is gratis. 

Het BLUESPODIUM op de Wijkse Uitmarkt 2014 op het terras van cafe de Veldpoort bleek een schot in de roos. Veel regionale bluesbands maakten gebruik van de gelegenheid zich aan te melden en traden graag en belangeloos op. Door ziekte viel Wildcard Dukes Experience helaas uit, maar dat werd opgevangen door de twee andere 's middags geprogameerde Caverns en Sinners' Prayer. Frans van Montfoort speelde op een ontzettende leuke manier solo. De Hoodoo Monks stalen de show bij de aftrap van het avondgedeelte, gevolgd door de regionale bands Higgins Blues, Mojo's Blues & rock band, de prima premiere van Firehouse Mama en Blues Treat sloot met een klinkende set het feest af. Het was lekker buitenweer, er was veel belangstelling, de sfeer was prima en de bands en vele honderden blueslovers genoten met volle teugen. Kortom we hadden een ontzettende gezellige en leuke bluesdag in Wijk. Onderstaand een paar foto's, de rest staat op onze fotopagina en van elke band kun je een video bekijken op ons You-Tubekanaal.

   

  

 

 

BLUESPODIUM OP UITMARKT

Feest in de Wijkse binnenstad tijdens de jaarlijkse Uitmarkt. Ook dit jaar een spetterend festival met de hele dag swingende muzikale acts, een informatiemarkt, een multiculturele markt, heerlijke hapjes en drankjes en bovenal veel gezelligheid. Natuurlijk is BluesinWijk ook weer van de partij, dit keer met een bluespodium op het terras van café de Veldpoort.

 

Meerdere muziekpodia dit jaar is een nieuw idee van organisator Tom van Ginkel. Zo is er naast het bluespodium ook een poppodium in de Mazijk bij café 't Hoff en een DJ-podium op het plein bij de RK-kerk. Wilfred Allers van de Veldpoort was blij verrast toen Tom hem voorstelde het bluespodium op zijn terras te plaatsen. Een mooie plek bij de "hoofdingang" van de Uitmarkt. Samen met de mannen van BluesinWijk is hij om tafel gaan zitten en kreeg het bluespodium gestalte. Wilfred zorgt voor een podium, hapjes en drankjes, van Ginkel Muziek voor licht & geluid en BluesinWijk voor de blues.

 

Frans Hoving van BluesinWijk: "Het uitgangspunt van de Uitmarkt is dat alle deelnemers laten zien aan de Wijkse gemeenschap wat ze te bieden hebben en dat iedereen daar belangeloos aan meewerkt. Binnen de blueswereld is het niet vanzelfsprekend dat bands gratis komen spelen. Op onze Facebook-oproep reageerden echter zo'n 15 bands, die het idee leuk vonden en graag mee wilden werken. Uiteindelijk bleven er negen over en die staan nu op het bluespodium. Echt ontzettend gaaf dat bands zomaar naar Wijk komen en meewerken om het festival tot een succes te maken."

 

Het bluespodium start om 14.00 uur met the Caverns, een Utrechtse band met twee Wijkse muzikanten. Elk uur staat er een andere band en rond 23.30 uur sluit de Amerfoortse band Blues Treat het bluespodium af. Zaterdag kan iedereen dus lekker aanschuiven op het terras van de Veldpoort voor een bluesje, een biertje en een lekker hapje.

 

The CAVERNS (14.00 uur)

www.facebook.com/pages/The-Caverns/1427805557478561?fref=nf

The Caverns is een Utrechtse band, gestart in de zomer van 1963 op de lagere school. Ze hadden een van de grootste Fanclubs van Nederland & België in de sixties en hielden 1x per maand een Fanclubdag in de jazzkelder Persepolis aan de Oude Gracht in Utrecht. Een paar jaar geleden maakte de band een herstart en na wat heen en weer geschuif zijn ze nu weer operationeel met een harmonica speler en een toetsenist als toevoeging.  Ze spelen (oude) nummers van the Rolling Stones, John Mayall and soortgelijke artiesten. De band bestaat uit Theo Elbersen op  drum; Leo Slobbe en  Philip Huizer op gitaar;  Jos du Floo op de bas; Richard Quartel neemt de mondharmonica voor zijn rekening en Rob Zweistra bespeelt de toetsen. Richard en Jos komen uit Wijk.

 

SINNERS' PRAYER (16.00 uur)

www.sinnersprayer.nl

Sinners' Prayer is een Wageningse Bluesband, in februari 2011 ontstaan uit de Edese "Bluesdrivers" en de Wageningse "Phase II". Na de eerste try-out in november 2011 werd de band gevraagd voor de Blues Kroegentocht in Wageningen, een jaar later nog eens. Begin 2013 deden ze mee aan aan de BBBlues Challenge 2013, contest voor bluesbands uit de regio midden Nederland en na de voorrondes en finale in Poppodium Escape in Veenendaal werden ze winnaar. Ook stonden ze in het voorprogramma van El Kroppo en Julian Sas gestaan. Hun repertoire bestaat uit blues eind jaren zestig en begin jaren zeventig met nummers als After Midnight, On the Road Again, Going up the Country, Mustang Sally. Arie van Dijk - Vocals & leadguitar; Bertus Blankestijn – Vocals & rhythmguitar;  Han Brookman - Vocals & drums; Ian Cunningham – Keyboards;  William Schühmacher – Bassguitar en gastspeler René Blankestijn op Bluesharp

 

 

FRANS van MONTFOORT (17.30 uur)

www.facebook.com/frans.vanmontfoort?fref=ts

Tijdens de bandwisselingen speelt de Utrechtse bluesman Frans van Montfoort  korte akoestische sets. Frans is "the blues". Hij laat oude originele nummers horen, afgewisseld met oude folkmuziek. Zijn instrumentarium bestaat uit twee gitaren waar hij fisherman-elementen opschroeft, mondharmonica's en incidenteel een voet-tamboerijn. Af en toe een praatje tussendoor en allemaal op een manier die een enorme vrolijkheid uitstraalt. Blues, ragtime, rock, ballad, van alles passeert de revue en met een luchtige aanstekelijke aanpak

 

The HOODOO MONKS (19.00 uur)

www.facebook.com/hoodoomonks

Het Eindhovense duo  Hoodoo Monks bestaat uit Boogaloo T en Benito Burnette. Ze staan met hun passie en beleving garant voor een heerlijk optreden met songs uit de late fifties Chicago-blues. Muddy Waters, Howlin’Wolf, junior Wells en Juke Boy Bonner komen in ‘n super eerlijke en pure blues versie voorbij. “Everything is gonna be allright”. stonden op Moulin Blues,  Cajun Moon, Culemborg Blues, Misty Fields en op de Maxwell-street-market van de Dutch Blues Foundation en dan nu in Wijk. 

 

HIGGIN'S BLUES (20.30 uur)

www.higginsblues.nl

Higgins komt uit Vleuten eo en is gestart in 2013 met het samen brengen van 4 zeer geroutineerde muzikanten. Hun talent en passie ligt in de moderne blues/rock en men heeft de kwaliteit en sound van de band al op een aantal leuke podia te horen kunnen brengen. De achtergrond van de muzikanten Martin Rook (zang), Maurice van Wijk (Gitaar), Ed Fitsch (bas) en Pat de Wolf (drums) varieert van grotere festivals in binnen -en buitenland, kleinere en grotere zalen, Paradiso, kinkFM, aangemerkt als aanstormend talent in de MusicMaker, sessiewerk, positieve kritieken op eigen werk, maar vooral ook met het duidelijke bewustzijn dat je op elk optreden weer energie en overtuiging en kwaliteit moet brengen. "Let's take the audience on a night out and face the blues!" Invloeden: Stevie Ray Vaughan, Joe Bonamassa, John Mayer, Eric Clapton, Jimmy Hendrix, Doyle Bramhall 2nd, BB King and many many others.

 

MOJO'S BLUES & ROCK BAND (21.30 uur)

 

www.facebook.com/pages/Mojos-Blues-Rockband/517544628263707

Mojo's Blues & Rockband uit Veenendaal is ontstaan uit de gezamenlijke interesse in de blues muziek. De band bestaat uit John Cornelissen op drum, Christiaan Ehlert op bass, Bart de Vos op mondharp, Marco van Boggelen neemt de zang voor zijn rekening en speelt samen met Wim Roelofsen op gitaar. Op de jamsessies bij 21 bis en Escape werd er al met enige regelmaat samen muziek gemaakt, maar het idee om een Bluesband op te starten kwam eigenlijk van Marco. Een van de bijzonderheden van deze band is dat de leeftijden van de muzikanten sterk uiteen lopen wat een fanatische mix van invloeden oplevert en dus ook een breed publiek aanspreekt, en dat maakt het er zeker niet minder gezellig op! Wekelijks word er geoefend in de gezellige en geluidsdichte garage van John.

 

FIREHOUSE MAMA (22.30 uur)

www.firehousemama.nl

Firehouse Mama is een bluesrock band uit Leusden met jazzy en funky invloeden. De bandleden hebben jarenlang ervaring opgedaan in diverse bands en muziekprojecten!!! Deze zomer zijn ze in de huidige bezetting van start gegaan met Firehouse. Op het bluespodium in Wijk beleven ze hun premiere. Jelena Olijslager - Vocals; Hans Schalkwijk - Guitars; Henry Schreuders - Bass; Aldy Mulder - Hammond & Keys en Johan van Drunen - Drums

 

 

BLUES TREAT (23.30 uur)

www.bluestreat.nl

Blues Treat komt uit Amersfoort eo en heeft de afgelopen jaren een gedegen live-reputatie opgebouwd. Naast optredens in cafe's en zalen is de band ook een gewilde act voor blues- en jazzfestivals in het hele land. Dit succes dankt de band aan haar veelzijdig en swingend repertoire en de ruime aandacht voor het showelement. Zoals ze zelf zeggen: "It's party time"! Swing, blues, bop, boogie, swamp-rock, alles wat onder de bluesparaplu past wordt door deze geroutineerde muzikanten met grote vakkundigheid en een oneindig enthousiasme ten gehore gebracht. Monica Boelen - Vocals;  Arie Jan Folkerts - Guitar;  Paul van Alphen - Harmonica & Guitar;  Carlo Boelen - Hammond organ;  Roel Reinders - Bass;  Folkert Hildama - Drums

 

 

 

Zaterdag 20 september vieren we ons 5 jarig verjaarsfeest in het Calypso Theater te Wijk bij Duurstede.

TRIBUTE TO FATS DOMINO

PETER GREEN TIBUTE BAND

FOTOBOEK presentatie

BLUESDANSEN workshop

Entree uitsluitend op uitnodiging voor vrienden, sponsors en partners. Inmiddels zijn alle beschikbare plaatsen bezet. "Uitverkocht" dus.

De vierde BLUESKROEGENTOCHT werd een enorm succes. Honderden bezoekers (volgens sommigens zelfs wel 1500) hopten van kroegje naar kroegje en genoten met volle teugen van de blues. Facebook stroomde na afloop vol met ontelbare duimpjes, knipogen, foto's en reacties. Groot feest dus. Onderstaand de reacties in de media. Fimpjes vindt je op ons videokanaal en fotos op onze fotopagina.

Gisteren is wederom de jaarlijks terugkerende blueskroegentocht gehouden. Ditmaal werd de aftrap gedaan door Lightnin' Guy op een totaal nieuwe locatie binnen de blues in Wijk bij Duurstede, namelijk het E&E Gasthuis. Dit locatie bleek een gouden greep. Een zaal vol genietende ouderen en veel belangstelling van buitenaf. En de Belgische blueszanger Lightnin'Guy was ook nog eens de artiest die precies aanvoelde hoe hij de zaal mee kon krijgen, want het was wel even wennen voor de bewoners van het E&E om bij de blues betrokken te worden, maar het wennen sloeg snel om in enthousiasme. Na de start in het E&E verplaatste het grote bluesfeest zich naar het centrum. Over de hele middag en avond verspreid, waren er nog 11 locaties waar genoten kon worden van in totaal 13 bands. Op straat leek het rustig, maar de café's en het Calypsotheater waren goed gevuld. In een bijna vol Calypso werd een feest gebouwd, door de Etta James Xxperience. De band had een eigen lichtshow en wat een verschijning; kokerrokje, flinke stiletto's en een grote stem. Daar zullen de heren van BluesinWijk nog lang over napraten. Bluesman Arie nam op gepaste wijze afscheid van de band LittlebyLittle, opgericht in 2010 en op deze vierde blueskroegentocht bezig met het laatste optreden. Hij memoreerde de oprichting van de band, Wijk kon toch eigenlijk niet achterblijven met een echte bluesband. Jos van den Hoven en bandleden zoeken elk hun eigen weg, toch maakten ze er nog even een mooi bluesoptreden van. De bands hadden al met al geen gebrek aan aandacht van de bluesliefhebbers. De mannen van BluesinWijk kunnen terugkijken op een gezellige en geslaagde dag. Foto's staan in het fotoarchief van ditiswijk.nl.

Blueszine: Etta James Experience, een waar spektakel
BY TOM MOERENHOUT · 1 DECEMBER 2014
Soms kom je op festivals bands tegen die je helemaal uit je sokken blazen, zoals bij de afgelopen Blueskroegentocht in Wijk bij Duurstede. In het mooie oude theatertje op de Markt trad daar s'middags de Etta James Experience op. Een elf-koppige band met blazers en achtergrondzangeressen, waar vind je dat tegenwoordig nog. Onder aanvoering van zangeres Floor Kaayvanger, gezegend met een dijk van een stem, werd een groot deel van het repertoire van de in 2012 overleden Bluesheldin Etta James gebracht en omdat men toch lekker in de sfeer zat, ook een behoorlijk aantal soulhits van toen. Met o.a. op gitaar Mike Donkers, op drums Han Neijenhuis, een blazerssectie met Marcel Tiemessen, Pieter van der Venne, Hans de Kleijn en Rob Key en de achtergrondzangeressen PennyLeen Krebbers en Lisz Siebenhaar, die af en toe ook hun solozang mochten laten horen, stond het geheel als een huis en was het in een bomvol Calypso al vroeg swingen geblazen .... een absolute aanrader !

BlueskroegentochtWC

Zaterdag 29 november organiseren we samen met de Wijkse horeca weer een BLUESKROEGENTOCHT in de Wijkse binnenstad. Dit jaar met een speciale en feestelijke opening in het E&E Gasthuis. Bluesen, eten, drinken, genieten en hoppen van kroegje naar kroegje, dat is het idee. Van 14.30 tot 02.00 uur GRATIS dertien bands in twaalf locaties.

 

14.30-16.00 E&E Gasthuis LIGHTNIN'GUY solo (B)

16.00-18.00 Calypso theater  the ETTA JAMES XPERIENCE 

20.00-22.00 Calypso theater BAS PAARDEKOOPER & the BLEW CRUE

21.00-01.00 't Hoff AJ and the WILDGROOVES

21.00-01.00 Oud Wijk LITTLEbyLITTLE

21.30-00.00  Dorestad LIGHTNIN' GUY plays Hound Dog Taylor (B)

21.30-01.00  de Vaert MONTOYA plays Cuby

21.30-01.00  de Engel SCHIPPER & BEMANNING

21.30-01.00 de Malle Molen BAG OF BONES

21.30-01.00 Ome Ko BLACKTOP de LUXE (UK) 

22.00-01.00 de Veldpoort RUBEN HOEKE BLUES BAND

23.00-01.00 Stefanos Grill RALPH de JONGH

00.00-02.00 het Pakhuis the DYNAMITE BLUESBAND 

 

Op zaterdag 29 november 2014 organiseren BluesinWijk en de Wijkse horeca voor de vierde keer een Blueskroegentocht. Bluesliefhebbers kunnen tussen 14.30 en 02.00 uur op twaalf locaties gratis & gezellig komen genieten van dertien bluesacts. Het aantal bezoekers wordt elk jaar groter. Vorig jaar waren enkele cafés zelfs zo vol, dat ze even de deuren moesten sluiten. Dit jaar hebben we geschoven met de speeltijden en zijn er meer cafés 's avonds laat open. Extra capaciteit dus. 

E&E GASTHUIS.

We starten om 14.30 uur met een heel bijzondere opening in het nieuwe Wijkse E&E Gasthuis. Begin dit jaar daagde de toenmalig locatiemanager Jan Timmer ons uit om blues bij de ouderen te brengen. Het Grand-Cafe van het E&E wordt omgetoverd tot een heus bluescafe, waar alle bewoners anderhalf uur kunnen genieten van een prachtige bluesbijeenkomst. Niet eerder startte een bluesfestival in Nederland in een verzorginshuis. Een unieke gebeurtenis dus. Cultuurwethouder Wil Kosterman is er om het festival te openen en daarna neemt de Belgische bluesman Lightnin'Guy neemt ons mee naar de "wortels van de blues". Een prachtige en leerzame bluesshow voor jong en oud. Dat kun je gerust aan Guy overlaten. Je bent van harte welkom. 

Calypso Theater.

Vanaf 16.00 uur kun je terecht bij een geweldig mooie show in het Calypso theater. We boekten de The Etta James Experience, een absolute must voor de liefhebber van oude blues. Hun allereerste optreden in de Randstad, een kleine première dus. Een compleet elftal aan muzikanten op het podium, waaronder 3 zangeressen en 4 blazers met heerlijke muziek en prachtige lichteffecten. Alle nummers van Etta James komen voorbij in een heerlijk swingende show vol soul, blues, funk, rock'n roll en jazz, gebaseerd op het repertoire van de in 2012 overleden Amerikaanse 'grand lady of soul', Etta James. Ze scoorde hits aan de lopende band vanaf de jaren vijftig. Something's got a hold on me, Tell Mama en I'd rather go blind zijn hier voorbeelden van. Hiervoor ontving ze een aantal Grammy's en uiteindelijk zelfs een Lifetime Achievement Award. Ze was niet alleen een groot inspirator voor talloze zwarte soul- en r&b zangeressen maar bleek ook van cruciale invloed op leven en werken van grote blanke zangeressen uit de rockmuziek als Janis Joplin en Adele. In The Etta James Experience hebben elf ervaren muzikanten uit Oost-Nederland hun krachten gebundeld. Stralend middelpunt is zangeres Floor Kraayvanger. Floor is al jaren een enorme fan van Etta James. Niet alleen om haar indrukwekkende stem maar zeker ook om Etta's vermogen om in allerlei stijlen uit te blinken. Net zoals Floor dat zelf ook doet. De band bestaat uit muzikanten die hun sporen in de Nederlandse en internationale blues- en soulscene al ruimschoots hebben verdiend. Aangestoken door het enthousiasme en de spirit van Floor, staat er een grote, gedreven en supergemotiveerde band op het podium,met een maar liefst vier man sterke blazerssectie en twee extra zangeressen als backing vocals. Zij zorgen voor een geweldig feest. Het swingt als de bekende trein in de krakers Tell Mama, Something Gotta Hold On Me en Rock Me Baby. Of in jaren 50-swingnummers als Dance With Me Henry en Pushover. En er is tijd voor dynamische rustpuntjes in Etta James- standards als At Last, Sugar On The Floor en I'd Rather Go Blind. Ballads waarin Floor eens te meer haar klasse laat horen. The Etta James Experience staat garant voor een dampende show. Bezetting: Leadzang - Floor Kraayvanger; Basgitaar - Patric Roes; Gitaar - Mike Donkers; Drums - Han Neijenhuis; Toetsen - Sjoerd Smeenk; Tenorsax – Marcel Tiemessen; Baritonsax - Pieter van der Venne; Lead Trompet - Hans de Kleijn; Trompet - Rob Key; Backings - PennyLeen Krebbers en Lisz Siebenhaar. 

Rond 18.00 uur is er na de Etta James show een korte break waarin we even gezellig samen eten met onze vrijwilligers en muzikanten. De restaurants in de binnenstad zijn geopend voor de overige bluesliefhebbers, die dan al in Wijk zijn. Vanaf 20.00 uur gaan we in Calypso weer verder met Bas Paardekooper & the Blew Crue. Met zijn band hoort hij bij de absolute top van de Nederlandse bluesrock. In 2013 stond de band in de finale van de Dutch Blues Challenge. We hebben dat al meerdere keren met eigen ogen mogen aanschouwen. De band staat bol van de energie. Echt even gaan kijken! 

 Avondprogramma in de cafés.

Terwijl Bas Paardekooper in het Calypso nog volop aan zijn snaren staat te plukken, gaat vanaf in de cafés het avondprogramma van start. Het hoppen van kroegje naar kroegje kan dan beginnen. Binnen een straal van nog geen 500 meter kun je terecht in tien cafés. We beginnen in 't Hoff en Oud Wijk.

 

Om 21.00 uur de aftrap door AJ and the Wildgrooves in cafe 't Hoff. Een stevige bluesband die het café, net als vorig jaar, compleet op zijn kop gaat zetten. Al twee keer stonden ze in de finale van de Dutch Blues Challenge en onlangs brachten ze hun 1e CD uit.  In cafe Oud Wijk speelt LittlebyLittle , een min of meer Wijkse bluesband, die in 2010 werd opgericht door Jos Van Den Hoven en al meerdere keren bij ons speelde. Een zeer bijzonder optreden eigenlijk, want het is ook hun laatste. De spirit is er uit, de muzikanten gaan verder hun eigen weg, maar zijn druk in de weer om van hun laatste optreden iets speciaals te maken.

Vanaf 21.30 uur kun je ook terecht in de Engel, de Malle Molen, de Vaert, Ome Ko en Dorestad. Daar gaan dan nog eens vijf bands spelen. In de Engel onvervalste bluesrock met Schipper & Bemanning. In 2013 finalist bij de Dutch Blues Challenge. Heerlijk band met herkenbare en uitstekend gespeelde blues. De Malle Molen heeft een heel jong bluestrio staan, die vol gas de avond ingaan. Het is Bag of Bones. Lekkere klassieke bluesrock. In de Vaert kunnen de Cuby-liefhebbers terecht. De zeskoppige band Montoya neemt je mee naar de blues uit Drenthe. In Ome Ko het Engelse bluesrocktrio Blacktop de Luxe. Doorgewinterde bluesrockers. In Dorestad staat Lightnin'Guy weer, nu met een trio met prachtige blues van Hound Dog Taylor uit het Chicago van de jaren 60. De Amerongse bluesgitarist Richard van Bergen speelt ook mee. Hij is genomineerd voor een van de Dutch Blues Awards 2014. Energieke blues, waar je niet stil bij kunt blijven.

Rond 22.00 uur sluit de Veldpoort zich aan, dan speelt daar de Ruben Hoeke Blues Band. Ruben werd in 2013 door de lezers van de Gitarist.nl uitgeroepen tot beste bluesrockgitarist van het jaar. Geweldige band.

Winnaar Dutch Blues Challenge 2014.
Om 23.00 uur kun je in Stefanos Grill gaan genieten van Ralph de Jongh, winnaar van de Dutch Blues Challenge 2014. Het is de eerste keer dat Stefanos met zijn compleet vernieuwde zaak meedoet aan de kroegentocht en meteen heeft hij een winnaar in huis. Ralph kennende wordt het weer een energieke show om van te smullen.

Spetterende uitsmijter in het Pakhuis.
Rond 01.00 uur loopt de blues in de cafés op zijn eind, maar er is nog een uitsmijter in café het Pakhuis. Daar spelen vanaf middernacht nog een stel jonge blueshonden. Het is de onlangs opnieuw opgerichte The Dynamite Blues Band. Ze sluiten de kroegentocht af met een spetterende en stevig optreden tot de klok van 2 uur.

Sluitingstijden.
Voor alle horeca geldt dat je tot 01.30 uur naar binnen kunt, daarna gaat de deur dicht. Binnen is binnen, je kunt eruit wanneer je wilt, maar hoppen van kroegje naar kroegje is dan voorbij.

Net als vorig jaar organiseren BluesinWijk en ReviusWijk dinsdagmiddag 18 november in weer een prachtig bluescollege voor alle 250 derdeklassers. Het is ons opnieuw gelukt de Belgische bluesartiest Lightning'Guy met zijn band naar het Revius te halen voor dit 'Blues In Schools' project. Een educatief muzikaal programma voor jongeren die ze wegwijs maakt in de bluesmuziek. Als een volleerd docent neemt 'meester' Guy de leerlingen mee naar de oorsprong, de slaven, de plantages en de vele soorten liederen die dan ontstaan, alles op een leuke wijze uitgelegd met Vlaamse tongval zoals onze zuiderburen het zo mooi kunnen zeggen. Een muzikale reis vanuit de oorspronkelijke blues en verder langs boogie, shuffle, rock 'n' roll om te eindigen bij hedendaagse R&B idolen. Allemaal heel herkenbaar, aansprekend en interactief met meeklappende en meezingende leerlingen. Als bluesmuzikant is Lightnin'Guy al in de prijzen gevallen, als bluesleraar kun je geen betere wensen. Onderhoudend en ter zake kundig. Toegang uitsluitend voor leerlingen van het Revius Lyceum.

Ditiswijk.nl was erbij en schreef het volgende:

"Voor de tweede maal organiseerde Blues in Wijk samen met Revius Wijk een bluescollege voor de derde jaars, verdeeld over twee sessies. Ook dit jaar werd dit verzorgd door de populairste blues artiest in België, Lightnin' Guy. Guy Verlinde (en band) zijn niet alleen uitstekende muzikanten, Guy is ook een allround entertainer. Op aansprekende wijze maakt hij een trip door het verleden en heden van de bluesmuziek en maakt diverse uitstapjes naar andere genres zoals de soul, Funk, Disco en Rock. Bluesthema's als dromen van een mooie toekomst, liefde, weg van de dagelijkse sleur, blijven actueel. Hij schetst in dit overzicht de geschiedenis van de Afro-Amerikaanse gemeenschap en wat de basis vormt van de blues muziekstijl. Met zijn fraaie Vlaamse tongval en zijn body language wordt inzicht gegeven in de sociaal culturele achtergrond waar de mensen in verkeerden: slavernij, het eentonige werk op de plantages, nadien de verhuizing naar grote steden als Chicago, racisme, Martin Luther King en de thema's waarover in die periodes gezongen wordt. Elk muziekfragment uit een periode en de daarbij behorende stijl wordt al pratend ondersteund. Een song als Nine Below Zero, (dat gaat niet over het weer maar over de temperatuur in iemands hart die verliefd is op een schone madam, terwijl zij verliefd is op iemand anders en dat doet pijn hé): "Als jullie het gevoel hebben tijdens het volgende nummer te moeten wenen, laat het volledig gaan, Ik hou jullie niet tegen." Tranen vloeiden er niet, wel een enkele leerling en leraar die het zo aanstekelijk vonden dat ze even gingen dansen op de swingende nummers want Blues is ook gewoon een feestje bouwen. Dit optreden was specifiek voor leerlingen van het Revius. Bij de jaarlijkse Blueskroegentocht op 29 november is Lightnin'Guy van 14.30 tot 16.00 in het E&E Gasthuis te beluisteren." Foto's: https://www.flickr.com/photos/ditiswijkbijduurstede/sets/72157649301740456/

 

 

 

MASON RACK BAND

(AUSTRALISCHE BLUES-SENSATIE)

CAFE OME KO

Maleborduurstraat 9

Wijk bij Duurstede

Woensdag 11 juni van 20.00 tot 23.00 uur

Entree 5,-

 

Dan PatlanskyDAN PATLANSKY, is een uit Zuid-Afrika afkomstige gitarist, singer/songwriter. Niet zo maar weer een bluesrocker, maar eentje die gevraagd is als openingsact voor het optreden van Bruce Springsteen in Johannesburg, die genomineerd is door The Blues Rock Review (USA), wiens song ‘Daddy’s Old Gun’ is gekozen als één van de beste singles in 2012 en die één van de headliners is op het Horens festival in Noorwegen in november 2014. In oktober komt hij naar Europa om zijn 7de CD “Dear Silence Thieves’ te promoten. Op zaterdagavond 25 oktober vanaf ca. 22.00 uur speelt hij met zijn band in café ome Ko! Toegang 7,50.

E-tickets. Website. Filmpjes.

_______________________________________________________________________

De Wijkse stadsnachtwandelingen vanuit cafe Ome Ko zijn een groot succes. Op 25 oktober is er een speciaal voor bluesliefhebbers. Deelname uitsluitend vrienden & sponsors. Aanmelding via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Na afloop bluesconcert door de Zuid-Afrikaanse band Dan Patlansky in cafe Ome Ko. Blueswandelaars bezoeken dit concert met korting op de toegangsprijs.

_______________________________________________________________________

Het is ons gelukt......... RYAN MCGARVEY terug in Wijk met een uniek akoestisch concert op het kasteel in het kader van zijn Europese toer 2014.

 

De kans om het Amerikaanse bluestalent weer eens naar Wijk te halen deed zich opeens voor en dat lieten we ons natuurlijk niet ontglippen. Samen met Kasteel Duurstede konden we snel een extra concert regelen in de muziektent voor zondagmiddag 24 augustus. Ook Ryan zelf was enthousiast om op een kasteellocatie te spelen en besloot er een akoestisch optreden van te maken. Het enige in Europa dit jaar! Zondag 24 augustus dus een werkelijk fantastische bluesact op een geweldig mooie locatie. Aanvang 15.00 uur, toegang 10,-. E-tickets koop je hier of bij Kasteel Duurstede ('s middags geopend)  

 

RYAN MACGARVEY WERD EEN ENORM SUCCES 

MEER DAN 200 BEZOEKERS

EEN HEERLIJK ZONNETJE

EEN VOORTREFFELIJK CONCERT 

EEN GITAARVIRTUOOS VAN  WERELDNIVO IN WIJK!

ONDERSTAAND WAT FOTOS EN REACTIES. 

OP ONS YOUTUBEKANAAL EEN STUKJE VAN ZIJN OPTREDEN EN OP PINTEREST MEER FOTO'S.

 

AD/UN 25 AUG  

 

BLUESZINE: Precies 44 jaar geleden maakte de vermaarde Bluesband Canned Heat filmopnames, die niemand ooit te zien heeft gekregen, op de binnenplaats van het Kasteel in Wijk bij Duurstede, daarna hebben er wel eens incidenteel wat muziekgroepen het fraaie gerestaureerde muziekpaviljoen aangedaan maar nu herleefde de Blues at the Castle weer met een fraai intiem akoestisch optreden van Ryan McGarvey en zijn band. In het paviljoen zelf waren de 50 schattige witte klapstoeltjes bezet, die normaal gebruikt worden voor trouwpartijen aldaar en daarom heen was het goed gevuld met staande Bluesmuziekliefhebbers waarvan sommigen met de ogen gesloten aan het genieten waren. Het weer werkte mee en de omgeving is een uiterst geschikte plek om ingetogen muziek te maken. Wie Ryan kent van zijn festivalconcerten weet dat hij behoorlijk uit de voeten kan met zijn Gibson Les Paul Standard gitaar uit 1959, geruggesteund door een flinke Marshall versterker. Nu was er slechts zijn stem en een akoestische gitaar, een drummer die zachtjes op een met een handdoek omvloerste snare mocht tikken en een bassist die zijn verster niet harder dan stand 2 mocht zetten. Het publiek genoot, wiegde heen en weer en een enkeling waagde zich aan een dansje. Het nadeel van een akoestische gitaar via de P.A. versterking is dat het lang niet zo "zingt" als een electrisch exemplaar zoals voornoemd, zeker als er ook nog een batterij aan effecten gebruikt worden. Als dan de solo's niet worden uitgelicht dan blijft het allemaal wat vlak, maar misschien was dit wel de bedoeling. De spanning kwam echter pas aan het einde met een instrumental als toegift waarin "Killin'In The Name" van Rage Against The Machine te herkennen was, grappig dat niemand de bijbehorende tekst "F*ck you, i won't do what you tell me" meezong. Organisator BluesInWijk is na dit succes zeker van plan door te gaan met de Castle Sessies. Voor verdere activiteiten van deze bluesvereniging zie www.bluesinwijk.nl

 

 

DITISWIJK: Gisterenmiddag was de muziektent bij het Kasteel het decor voor een uniek optreden van de Amerikaanse blues grootheid Ryan McGarvey. Het optreden werd vooral uniek omdat McGarvey er het enige akoestische concert in Europa van heeft gemaakt tijdens zijn tour. De entourage van het kasteel, het park en de intieme muziektent van het kasteel leende zich hier uitstekend voor. De 200 bezoekers genoten dan ook met volle teugen. Als er een dak boven het terrein van het kasteel had gezeten, was het er gegarandeerd afgegaan. Zo diep wist deze blueszanger en gitaarvirtuoos het publiek te raken in een programma dat 2 uur duurde. Het publiek kreeg waar voor haar geld. Het was een heel afwisselende show van blues, bluesrock en prachtige instrumentale nummers waarbij hij heel zijn hart in de gitaar legde. Ook de weergoden waren goed op de hoogte van het optreden van Ryan McGarvey. Hadden we in de vroege middag nog te maken met zeer pittige buien, hoe dichter bij 15:00 uur het kwam, hoe meer het ging opklaren. Tijdens het concert is er geen druppel gevallen en hoe verder het concert vorderde, hoe uitbundiger zelfs de zon ging schijnen. Na het concert nam hij ook ruim de tijd voor een praatje met de bezoekers, ging met iedereen die dat wilde op de foto en signeerde zijn cd's die verkocht werden. Ryan McGarvey werd al op jonge leeftijd verliefd op de gitaar en de blues. Hij bleek een echt talent. Zijn homestate New Mexico (USA) riep hem meerdere keren uit tot bluesact van het jaar en bij het "Eric Clapton Crossroads Guitar Festival 2010" was hij de beste onder de 3000 deelnemers. Hij was 24 toen hij voor het eerst in Nederland was. Tal van blueslovers, bookers, agenten en festivalprogrammeurs keken hun ogen uit. Dit was hen nog niet vaak overkomen. We waren erbij en boekten de band als openingsact voor de blueskroegentocht 2011 en ook in Wijk was iedereen sprakeloos. De weg naar Europa lag open en vanaf dat moment toert Ryan hier elk jaar een paar maanden rond aldus organisator Blues in Wijk. Tevens is hij in 2013 verkozen tot grootste gitaartalent en wordt vanaf dat moment in 1 adem genoemd met gitaargrootheden als Slash (Guns 'n Roses), Joe Bonamassa en Eric Clapton. Blues in Wijk heeft samen met Kasteel Duurstede een middag georganiseerd die niet snel vergeten zal worden.

 

BEZOEKERS OP FACEBOOK: 

 

Intiem concert van Ryan McGarvey op prachtige locatie, bedankt Bluesin Wijk !!

 

Met het akoestische optreden van Ryan McGarvey, in de muziektent bij kasteel Duurstede, mag BluesinWijk een bijzonder geslaagde middag bijschrijven op de lijst van bluesoptredens in Wijk.

 

Dank aan de organisatie voor het prachtige optreden van Ryan McGarvey, ik heb ervan genoten.

 

Genoten van Ryan McGarvey, het zonnetje en de mooie entourage van het kasteel in Wijk bij Duurstede

 

uitstekende akoestische sessie van Ryan McGarvey gezien en gehoord op een fantastische locatie. Hij (en zijn band) heeft gisteren zijn internationale status meer dan waar gemaakt. Misschien het begin van iets moois op het kasteel terrein?

 

Een gedenkwaardig optreden ! Hopelijk navolging op deze bijzondere locatie. Net als Wim stoorde ik me ook aan een notoire "prater", zeker bij zo'n intiem concert als dit is dat jammer. Op mijn verzoek om daarmee te stoppen werd op een nette manier (dat dan weer wel...) geantwoord dat hij dat niet ging doen. Desondanks ontzettend genoten hoor !

 

Het was super!

 

Ik vond het geweldig!

 

Het was geweldig BiW!!! Dank jullie wel!!!!

 

Fantastisch concert!!! Geweldige middag gehad!

 

Magistraal gewoon hoe hij bijv. "Mystic Dream" wist neer te zetten. Pure klasse hoe hij het publiek aan zich wist te binden van het begin tot het einde..! Bluesin Wijk bedankt voor de goede organisatie..!


het was echt Super wat een geweldige gitarist hier werd je echt stil van .

 

It was a fantastic performance and so well organized bij Blues in Wijk! Compliments!!

 

Hats off to Bluesin Wijk for their exceptional organization and also their hospitality. This, combined with Ryan McGarvey performing in such a great location made this a great/succesful day for everyone who was there.

 

we zijn in ieder geval afgelopen zondag (vanuit Culemborg Blues) naar Ryan McGarvey geweest op het Kasteel - WEERGALOOS !!! - we waren de eersten en omdat ik niet zo lang kan staan zijn we in de muziektent gaan zitten - bovenop de opbouw- en soundcheck-plek - tijdens het concert konden we precies volgen wat er gebeurde - ongelooflijk, wat goed en mooi !!! we waren pas 's avonds heel laat thuis in Leeuwarden, maar het was de moeite meeeer dan waard !!! bedankt, Bluesin Wijk !!!!!

 

Absoluut geweldig allemaal! Band, locatie, organisatie en zelfs het voorspelde slechte weer kwam niet. En wat was die Ryan in topvorm.

 LAZYSUNDAYBLUES

 

Ryan McGarvey werd al op jonge leeftijd verliefd op de gitaar en de blues. Hij bleek een echt talent. Zijn homestate New Mexico (USA) riep hem meerdere keren uit tot bluesact van het jaar en bij het "Eric Clapton Crossroads Guitar Festival 2010" was hij de beste onder de 3000 deelnemers. Hij was 24 toen hij voor het eerst in Nederland was. Tal van  blueslovers, bookers, agenten en festivalprogrammeurs keken hun ogen uit. Dit was hen nog niet vaak overkomen. We waren erbij en boekten de band als openingsact voor de blueskroegentocht 2011 en ook in Wijk was iedereen sprakeloos. De weg naar Europa lag open en vanaf dat moment toert Ryan hier elk jaar een paar maanden rond.

 

WIJKSE COURANT 13 AUG 2014

 

 AD/UN 20 aug 2014 by Wim van Amerongen

 


Zondag 23 november zijn we weer te gast bij RADIO90FM in het programa Highstreet Jazz&Blues. Samen met presentator Jos du Floo blikken we vooruit op de blueskroegentocht van 29 november. 

 

PLAYLIST

LIGHTNIN'GUY SOLO Bring it on home to me

CREAM Spoonful

ETTA JAMES XPERIENCE I'd rather go blind

RACOON 2014

BAS PAARDEKOOPER Broken heart for sale 

GAIT KLEIN KROMHOF Another Man Done Gone 

AJ AND THE WILDGROOVES Train of love

LITTLE BOOGIE BOY Blues in my Bedroom

LITTLEBYLITTE Little by Little dusty springfield

BIG WILL & THE BLUESMEN Hard Times

LIGHTNIN'GUY HOND DOG TAYLOR Sadie

THE VELDMAN BROTHERS Tell Your Daddy

MONTOYA Brother booze

FRED MCDOWELL You Gotta Move 

SCHIPPER & BEMANNING Mystery train

CUBY + BLIZZARDS Window of my Eys

BAG OF BONES Lord have mercy

KING OF THE WORLD Can't Go Home

BLACKTOP DE LUXE Shotgun ''çallin blues' 

LIVIN'BLUES Wang Dang Doodle

RUBEN HOEKE BLUES BAND Enough of that stuff 

HOWLIN'BILL Gone To Soon

RALPH DE JONG Shake your moneymaker

JAMES COTTON Down al your Burying 

THE DYNAMITE BLUESBAND Shakedown & boogie

DAVID GOGO TOO late To stop now

VAN MORISSON Brown eyed Girl 

 

 

Op onze lustrumavond presenteerde sponsor en bluesliefhebber Willem van de Kraats een prachtig fotoboek over 5 jaar BluesinWijk. Natuurlijk wil elke Wijkse bluesliefhebber dit fotoboek in zijn of haar bezit hebben.

De reguliere prijs in de boekhandel is 19,95- maar zaterdag 25 oktober hebben we een signeersessie en nemen onze vrienden & sponsors het boek (voorzien van onze handtekening!) mee voor slechts 15,-.

Boekhandel Pettinga, Markt 12 in Wijk bij Duurstede. zaterdag 25 oktober van 14.00 tot 15.30 uur. Dan Patlansky is er ook om zijn CD te promoten en hij speelt akoestisch. Hartelijk welkom.

_______________________________________________________________________ 

 
 
 
 

Copyright © 2009-2020 Stichting BluesInWijk Wijk bij Duurstede.
Alle rechten voorbehouden.