Blues in Wijk

Blues in Wijk is opgericht in 2009, bestaat uit een stel enthousiaste bluesliefhebbers en organiseert jaarlijks ca. 10 bluesevents in theater Calypso, in de horeca, op de Lek, in de woonkamers en op buitenpodia. In je eigen stad genieten van mooie blues, dat is hun motto.

Contact en vriend worden

Stichting Blues in Wijk
Zocherstraat 3
3961 CK Wijk bij Duurstede
tel : 06-21132560
info@bluesinwijk.nl

web: www.bluesinwijk.nl

bank: NL92RABO0124453570

Status website

De website is na 10 jaar wat verouderd en wordt momenteel geheel vernieuwd. Op dit moment is uitsluitend de homepage actueel.

 

The Bluesbones. 2019 vieren we onze 10 verjaardag. We openen met de Belgische topband The BluesBones. Publieksfavoriet bij de Belgische Blues Challenge 2012, winnaar in 2016 en tweede bij de Europese Blues Challenge in 2017.  Een band van vijf gepassioneerde en ervaren muzikanten, die met opperste bekwaamheid en met gevoel blues/rock spelen. Hun originele nummers variëren van zachte bluesrock en gevoelige bluesballads, tot hardere rock. Deze uiteenlopende stijlen van muziekstijlen heeft de band een afwisselende fanbase opgeleverd. De band is in 2011 ontstaan. The BluesBones hadden het genoegen om het podium te delen met King King, Jimmy Vaughan, Seasick Steve, Tommy Castro, Guy Forsyth, Laurence Jones, Danny Bryant, The Nimmo Brothers, Jimmy Thackery en Dan Patlansky.

Theater Calypso, Markt 4, Wijk bij Duurstede. Zaal open 20.00 uur. Entree €10,-. Ticketverkoop: bij van Ginkel Muziek, Achterstraat 1 Wijk bij Duurtstede telefoon 0343-574522 en via de ticketknop boven aan deze pagina.bluesbones uitverkocht

The BluesBones. Begonnen in 2011, en na slechts 2 echte optredens gevraagd worden om aan de Belgische Blues Challenge 2012 deel te nemen. Vervolgens door het publiek tot beste band verkozen te worden. Een debuut waar je als band alleen maar van kan dromen! Om vervolgens in 2016 die Belgische Blues Challenge te winnen, waardoor deelname aan de Europese Blues Challenge in Horsens (Denemarken, 8 april 2017) gewaarborgd werd. En op die Europese Blues Challenge bereikten The BluesBones een fantastische en eervolle 2 e plaats!! Inmiddels kan worden geconcludeerd dat de band in een razend tempo de Europese blues-scene aan het veroveren is. Nederland spant daarbij de kroon … optredens op aansprekende festivals zoals o.a. Ribs&Blues Raalte, Zoetermeer Blues Festival, Breda Jazz Festival, Brielle Blues, Enschede Blues Night en Giethoorn Drijf-in Blues Festival kunnen als belangrijke wapenfeiten worden gezien. Ook België bleef niet achter … Swing Wespelaar, Gevarenwinkel Bluesfestival en … Bluesfestival Peer !!! Ook het optreden in april 2013 in De Bosuil te Weert mag niet onvermeld blijven. Immers, dit optreden is in zijn geheel opgenomen, en het resultaat ervan is terug te vinden op de CD + DVD ‘’Live at De Bosuil’’. Gelukkig ook nog verkrijgbaar: de eerste, als demo bedoelde CD ‘’Voodoo Guitar’’. Na 5 jaren van hard werken kan worden geconcludeerd dat we te maken hebben met een fantastische bluesband, bestaande uit: Nico De Cock – Zang, Edwin Risbourg – Hammond / Keyboards, Geert Boeckx – Bass, Stef Paglia – Gitaar, Koen Mertens – Drums

CD ‘Chasing Shadows’. In maart 2018 verscheen hun nieuwe album ‘Chasing Shadows’ die wereldwijd goed werd ontvangen.

 • IBBA Blues Chart UK:nummer één 
 • The Australian Blues Chart:nummer 7 
 • Roots Music Report Blues/Rock Charts USAruim vijftien weken 
 • Blues Blast Magazine (USA):‘What the listener is left with is close to two hours of kickass blues-rock tempered with blues and R&B. Their is much to recommend this CD from the highly imaginative guitar and organ playing to the lyrics and blues-rock attitude.’
 • The Blues Matters (UK): "This album is pure class all the way and should take the band into a higher level,go get a copy!!! "
 • Blues in Britain (UK):"I have no favourite track, they're all great!!!
 • Blues News (DE):"Great songwriting and sounds Great!!! 
 • Bluebird reviews (UK):"It's the album that defines The Bluesbones as one of the finest music realities around”. 
 • Blues Online (PL):"Promotors book them, you and the audience will be happy."
 • Il Popolo Del Blues (IT):"A masterpiece for Blues fans”
 • Rock The Best Music. com (ESP):"one of the most impressive blues record of the year"
 • Rootstime (BE):"a stunning album of international Class"

 

 

Al 10 jaar organiseert Blues in Wijk bluesevenementen in Wijk bij Duurstede. Eén van de succesnummers is de steevast uitverkochte Bluescruise en ook voor de 6e editie is de belangstelling weer enorm. Dit jaar gaan we op zaterdag 30 maart weer de Lek op. We zijn uitverkocht, maar je kunt je op de wachtlijst laten plaatsen via de ticketknop. Tickets €48,- (excl.servicekosten, incl. uitgebreid buffet). 

Ms. Salvinia. Eind 2010 ontstond bij de Wijkse bluesmannen het idee voor een bluescruise op de Lek toen het statige riviercruiseschip Salvinia in de Wijkse haven was afgemeerd ivm een open dag. In 2011 vaarde de “bluesboot” voor de eerste keer de Wijkse haven uit. Voor de Arnhemse rederij Feenstra, de eigenaren pvan het schip en de bemanning weer eens wat anders dan de gebruikelijke zomerse Rijn en Moezeltrips. Onderweg niet alleen lekkere blues en een meer dan voortreffelijk scheepsbuffet, maar ook prachtige vergezichten over de rivier, uiterwaarden en rivierdorpen. De vaargasten keken hun ogen uit.

Zaterdagmiddag 30 maart kunnen bluesliefhebbers vanaf 13.00 uur weer inschepen in de Wijkse Stadshaven. Parkeren kan op het parkeerterrein in de haven. Als iedereen aan boord is steken we van wal en gaan de muzikanten los. De vaarroute is nog niet bekend, maar we doen ons best weer richting Rhenen/Wageningen te varen, dus door de sluis bij Amerongen. Niet alleen aan bak- en stuurboord prachtige uiterwaarden en natuurgebieden, maar ook langs de Utrechtse Heuvelrug. Natuurlijk is de bar aan boord de hele trip geopend en in het restaurant staat eind van de middag het buffet klaar voor iedereen. Rond 19.30 uur zijn we weer terug in Wijk. En dat alles voor slechts €48,- (excl. servicekosten). E-tickets kun je bestellen via de ticketknop boven aan deze pagina.

Ticketverkoop. Zonder het programma te kennen was  medio december  al ruim 60% van de tickets verkocht! Wie heeft gewacht op de bekendmaking van DE line-up hoeft nu niet langer te wachten met boeken.  Hieronder lees je welke toppers  we konden strikken.  Een keur van bluestoppers uit USA/Engeland, België en Nederland. Grijp je kans nu het nog kan. Begin januari gaan de dan nog niet verkochte tickets in de openbare verkoop en ben je wellicht te laat!

 

Live Blues.  Zodra de passagiers aan boord zijn steken we van wal met bluesmuziek van hoog niveau varierend  van oude bluesklassiekers tot stevige elektrische jaren 50 stijlen.  Tien blues-muzikanten solo, duo, hele band en een meer dan geweldige afsluiter. Genieten dus!

Michael Roach (USA/UK). Geboren in Washington DC en een uitzonderlijk performer met blues die dateert uit de jaren ‘20. Sterk beïnvloed door bekende figuren als John Jackson, John Cephas en Jerry Ricks ontwikkelde hij zijn eigen stijl. Hij communiceert met zijn publiek en entertaint terwijl hij speelt.

Giles Robson (UK)Een harpist van wereldklasse met krachtige expressieve zang. Hij heeft de autoriteit, het vertrouwen en de expertise die horen bij de legendes als Charlie Musselwhite en James Harman. De harp was nog nooit in zulke goede handen. Een Blues Giant, absolute meester in de vorm, passie, originaliteit, verbazingwekkende energie en zweet; vooral speelt hij met gevoel vanuit de tenen omhoog. 

Big Bo Brocken (NL). Geen onbekende in Wijk. Speelt al meer dan 30 jaar zijn blues met hart en ziel. Met zijn ongepolijste, soulvolle stem begeleidt hij zichzelf op akoestische en elektrische gitaar, steel dobro, “cigarbox” gitaar, snare drum, hi-hatt en bassdrum. Blues-klassiekers uit de jaren ’20, ’30 en ’40 waarbij onversneden en vaak obscure Delta Blues de boventoon voert. 

Big Bo and Friends (NL). Big Bo, een meester op het gebied van traditionele Delta, Piedmont en Ragtime blues en zijn band laten het geluid van de jaren ‘40 en ‘50 herleven. Big Bo, Marco Ooninckx op contrabas en Ipo van Drooge op drums. Op de rand van de overgang naar de elektrische blues uit Chicago, Memphis, New Orleans en met een knipoog naar Texas Blues zet de band een dampende en swingende set neer en waant het publiek zich even in een rauwe, swingende Juke Joint in Chicago of Memphis. 

Tiny Legs Tim en Steven Troch (B). Twee toppers uit  de Belgische roots scene, die samen een zeer bijzonder duo vormen. Tiny Legs Tim (Tim Degraeve) zang en gitaar en mondharmonicaspeler Steven Troch. Eerlijke bluesmuziek met soms een mix met country. Steven Troch werd als late tiener besmet met het bluesvirus en heeft sindsdien in verschillende bekende en onbekende formatie gespeeld. Door de jaren heen veranderde Steven in een zeer bedreven mondharmonica speler met een extra dosis originaliteit, een begenadigd zanger en een clevere songwriter.

Steven Troch band (B).  De Steven Troch Band, onder aanvoering van Steven Troch, bestaat uit topmuzikanten en zetten een dijk van een sound neer. Het is rootsmuziek vanuit een klassiek uitgangspunt maar daar wordt vervolgens wel een heel originele draai aangegeven. Gitarist Matt T. Mahony durft met zijn spel buiten het geijkte bluesstramien gaan, Liesbeth Sprangers legt de vetste bas grooves neer en King Berik mept op zijn ketels alsof zijn leven ervan afhangt.  

 

Op de kop af 10 jaar geleden presenteerde Blues in Wijk zich in café Ome Ko met haar nieuwe initiatief om blues in Wijk bij Duurstede te promoten. Het verjaarsfeestje op 24 april 2019 is uitsluitend toegankelijk voor vrienden en sponsors. We zijn uitverkocht. Plaats je op de wachtlijst viahttps://www.eventbrite.nl/o/blues-in-wijk-15203395984 of stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

De Dynamite Blues Band – winnaar van de Dutch Blues Challenge 2018 - staat voor een explosieve cocktail van Blues, Rhythm & Blues, swing en rock’n’roll; rauw, verfrissend en opwindend tegelijk! Opgericht in februari 2013 en voortgekomen uit de succesvolle bluesformatie “Big Blind”. In 2014 nam de band haar debuutalbum “Shakedown & Boogie” op in de Amsterdamse IJland-studio met lovende recensies in de relevante muziekbladen tot gevolg. 13 eigenzinnige nummers met een verfrissende en gewaardeerde veelzijdigheid. De band werd gevraagd voor de populaire talkshow “De Wereld Draait Door” en maakte haar energieke live-status, met het kenmerkende vette, rauwe bluesgeluid, helemaal waar op diverse festivals als “Ribs & Blues”, “Kwadendamme Blues” en in België op “HookRock” en het “Belgian Rhythm & Blues Festival” in Peer. Een nieuw hoofdstuk volgt in 2016 met het tweede studio-album “Kill Me With Your Love”. Nu nóg veelzijdiger klinkend met een meer volwassen sound, zonder aan energie en speelplezier in te boeten. Met shows op (o.a.) Het Zwarte Cross Festival en tijdens Countdown Café (Radio Veronica), laat de band horen nog steeds vol bruisende energie en dynamiek te zitten. Tevens wordt in 2016 voor de eerste keer Duitsland aangedaan wat smaakt naar meer! Naast de eigen optredens in het clubcircuit en festivals door heel het land, speelde de band in de afgelopen jaren ook supports voor (o.a.) The Hoax, Guy Forsyth, The Fabulous Thunderbirds, T99, DVL en The Paladins.  In 2018 wint de band de “Dutch Blues Challenge” waardoor het Nederland mag vertegenwoordigen tijdens de “International Blues Challenge” in Memphis (USA) en op De Azoren voor de “European Bues Challenge”. Om de band écht goed te kunnen “beleven” kun je het beste een spetterend live-optreden bijwonen; dan ervaar je de energie en het speelplezier het beste! Vergeet dan alleen niet je dansschoenen en veiligheidsbril mee te nemen, want explosiegevaar ligt op de loer!!  Wesley van Werkhoven – Zang en Bluesharp; J J van Duijn – Gitaar; Renzo van Leeuwen – Bas en  Jan Aandewiel – Drums

De Amerikaanse gitarist Josh Smith zal voor menig Nederlandse bluesliefhebber een relatief onbekende muzikant zijn. In de Amerikaanse gitaristenwereld is hij echter een absolute grootheid. Wie hem live heeft gezien is steevast onder de indruk van zijn zeer innovatieve en diverse gitaarspel. Niet het standaard blueswerk, maar een zeer eigen stijl en een waanzinnig hoog niveau kenmerken het spel. De in Florida geboren Josh verhuisde jaren geleden voor de muziek naar Los Angeles waar meer mogelijkheden zijn voor een muzikant. Hij werkt veel samen met blueslegende, vriend en leeftijdgenoot Joe Bonamassa en speelt ook regelmatig op diens Bluescruise. Een bluesrock gitaarvirtuoos die weet te imponeren met zijn sublieme gitaarwerk. Josh steekt zoveel gevoel in zijn snarenwerk, dat zijn gitaarspel veel meer zegt dan woorden. Zijn nieuwste cd 'Burn to grow' (2018) bevat soul-, jazz- en rockinvloeden, maar altijd met de blues als basis.

De mannen van Blues in Wijk keken al lang uit naar de kans om hem te boeken. Dat lukte in de 2019 april/mei toer als Josh met zijn trio (Nick Ornelas op bas en Jeffrey Anthony op drums) in Duitsland, Frankrijk en Nederland is. Een fantastische kans dus om deze geweldenaar live te zien in ons eigen Wijkse Calypso theater. Een kans die je niet mag missen!

Zaterdag 11 mei 2019 Theater Calypso, Markt 4 Wijk bij Duurstede.

Doors open 20.00 uur, show 21.00 uur.

Entree €10,- via Eventbrite of bij van Ginkel Muziek, Achterstraat 1, Wijk bij Duurstede T 0343-574422

ZATERDAG 11 MEI 2019 I THEATER CALYPSO WIJK BIJ DUURSTEDE I ENTREE €10,- I TICKETS KOOP JE VIA EVENTBRITE OF BIJ VAN GINKEL MUZIEK, ACHTERSTRAAT 1 IN WIJK BIJ DUURSTEDE T 0343-574222

Woensdag 22 november 2017 was de Amerikaanse gitarist en zanger Josh Smith te gast voor opnames bij Bluesmoose Radio in café ‘De Comm’ van Bluesmoose medewerker Gerrie Janssen in Groesbeek. (Lees hier de review van onze collega Joe Brookes op Rocktimes.de). Elke maand is daar op woensdag een live-optreden voor Bluesmoose Radio en de opnames worden op YouTube geplaatst. Blues Magazine was bij Josh Smith aanwezig om een interview te doen, wat met Josh bij zijn vorige show in Keulen was afgesproken. Een dubbel interview leek ons echter overbodig en Rob van Elst van Bluesmoose Radio bood ons aan, met instemming van Josh, zijn interview te publiceren. Daarvoor onze hartelijke dank! Het is een zeer prettig interview geworden in een ontspannen, vriendelijke sfeer. Het is te lang om volledig over te nemen dus heeft Blues Magazine de vrijheid genomen het wat in te korten en aangevuld met informatie uit gesprekken die Blues Magazine in Keulen met Josh had.

                      

 

 

 

Blues in Wijk bestaat 10 jaar en daar kijken wij met heel veel plezier op terug. Met de verzameling van beeld en geluid van alle jaren gaan we terug in de tijd. In 2019 komen er drie verschillende fototentoonstellingen, waarin we steeds ruim 3 jaar Blues in Wijk herinneren. Het eerste foto overzicht van evenementen die plaatsvonden van 2009 t/m 2013 zal te zien zijn in de Stadsbrouwerij De Dikke te Wijk bij Duurstede.

 

Op vrijdag 28 juni om 16 uur is de opening van deze eerste fototentoonstelling. Tijdens de opening zullen er ook films gepresenteerd worden van evenementen uit deze eerste periode van Blues in Wijk. Dit alles wordt gevierd met live-blues van de VINTAGE BROTHERS. Dit duo is in Wijk bij Duurstede en in de rest van Nederland zeer geliefd en bekend. Al vanaf de start van Blues in Wijk zijn de Vintage-broers Rien en Jan van Rijn met enige regelmaat onze muzikale gasten. Ze spelen fijne Chicago Blues, heerlijk genieten met het vers gebrouwen bier.

Vanaf zaterdag 29 juni t/m zaterdag 20 juli is de fototentoonstelling te bekijken in de stadsbrouwerij tijdens de openingstijden. De locaties en openstellingen voor de fototentoonstellingen van opvolgende jaren worden later dit jaar bekend gemaakt.

STADSBROUWERIJ DE DIKKE brouwt sinds 2015 ambachtelijke bieren, gebaseerd op een historisch recept uit 1495. Waar eerst bij derden werd gebrouwen, is het bierbrouwen na ruim een eeuw terug in de binnenstad van Wijk. Alle bieren van de Dikke worden nu in eigen stad gebrouwen in de Veldpoortstraat 15. Naast de productie van het eigen bier is er ook ruimte voor bierproeverijen. Op donderdag-, vrijdag- en zaterdagmiddag van 13.00 – 19.00 uur is het mogelijk bierproeverijen te boeken. Met een kleine groep van 6 tot 12 personen. Ook op de eerste zondag van de maand opent de brouwerij haar deuren.

 

De Vintage Brothers zijn een uniek bluesduo, die sinds 2004 optreden in de kroegen, lokalen, festivals en zelfs huiskamers van en voor de bluesliefhebber. De opzet van Jan en Rinus van Rijn, is om oude blues nummers te bewerken naar een bezetting van slechts een gitaar en de mondharp en het maken van eigen nummers. Er wordt gestoeid met andere slag ritmes en toonsoorten, omdat zij niet alleen willen kopiëren, maar de nummers een eigen vertaling willen geven. De solopartijen worden geïmproviseerd, waarin je het jazzy karakter terugvindt van de Vintage Brothers, een traditie die zij zullen blijven vasthouden. Mede daarom is ieder optreden weer anders en levend, van slepend en emotioneel, naar energiek en drijvend. De Chicago blues met een scheut rock en jazz typeert de vintagebrothers stijl het beste. Muziek om naar te luisteren, bij te meimeren, om bij te eten, te drinken en zeker ook om op te dansen. Ga terug naar de tijd van de juke joints, een rokerige kroeg, de sfeer van de blues met de Vintage Brothers.

 

     

Zaterdag 7 september staat de Wijkse binnenstad weer helemaal op z’n kop tijdens het jaarlijkse festival KleurrijkuitinWijk. BluesinWijk is daar al jarenlang een vaste gast met het bluespodium op het terras van café de Veldpoort. Ter gelegenheid van het 10 jarig jubiluem pakt de Wijkse bluesclub extra uit met twee spectaculaire acts. Om 14.00 uur een grootse workshop mondharmonica en vanaf 16.00 uur een Amerikaans bluesrockshow van topniveau. Een middag om je vingers bij af te likken. Gratis toegang.

 

Een nieuw Wijks record mondharmonica?
BluesinWijk organiseerde met groot succes al vaker workshops mondharmonica, waar uiteindelijk ruim 250 mensen groot plezier aan beleefden. Het maximum aantal deelnemers bij de worshops in 2011 en 2012 in café Ome Ko lag rond de 70. Dat aantal verbeteren zou natuurlijk prachtig zijn. Een nieuw Wijks record misschien? Bluesmuzikant Benjamin Streuper uit Arnhem is de workshopleider en docent. Bij hem draait alles om de mondharmonica en mensen via muziek met elkaar te verbinden. Ervaring om mee te doen is niet nodig. De harmonica heeft een razend slim en eenvoudig systeem om liedjes te leren en te onthouden. Het is het enige instrument ter wereld dat je bespeelt door afwisselend in- en uit te ademen. Je kunt zo'n kleine harmonica overal mee naar toe nemen en als je de smaak eenmaal te pakken hebt, gaat er echt een wereld aan speelplezier voor je open. Dit jaar kun je meedoen aan een groots opgezette workshop mondharmonica. Voor de eerste 75 aanmeldingen stelde BluesinWijk een gratis bluesharp beschikbaar. Daar was veel belangstelling voor en die zijn inmiddels allemaal vergeven. Bij de Veldpoort liggen die middag echter nog genoeg mondharmonica’s gereed die je voor €7,50 kunt kopen om mee te doen. Natuurlijk kun je ook je eigen mondharmonica van huis meenemen. Er zijn verder geen inschrijfkosten. www.benjaminharmonica.com

Ryan McGarvey - een absolute aanrader voor liefhebbers van de betere blues en bluesrock.
Van 16.00 tot 18.00 uur een twee uur durend spetterend optreden van het Amerikaanse gitaartalent Ryan McGarvey met zijn band. In 2010 selecteerde Eric Clapton hem uit meer dan 4.000 artiesten wereldwijd om mee te komen spelen bij zijn Crossroads Guitar Festival. Na deze ‘ontdekking’ werd hij een ster in opkomst en vielen hem meerdere onderscheidingen ten deel, zoals 'Best New Talent' in 2013 door Guitar Read Magazine's en winnaar van ‘Beste gitarist’ bij de 2014 European Blues Awards. In 2011 maakte Europa voor de eerste keer live kennis met hem in het Nederlandse Groesbeek. Na een fenomenaal optreden liet hij een zaal vol Nederlandse blueskenners ademloos achter en een paar maanden later maakte hij in theater Calypso grote indruk bij de blueskroegentocht. Ook in 2014 was hij te gast op Kasteel Duurstede in een akoestische set. Sindsdien toert hij jaarlijks een paar keer door Europa en trekt steevast overal volle zalen. In augustus speelt hij eerst nog een week lang samen met de crème de la crème uit de Europese en Amerikaanse bluesscene tijdens een Bluescruise op de Middellandse Zee en op 7 september bij de Veldpoort in Wijk. Ryan McGarvey op gitaar en zang, Artha Meadors op bas en Logan Miles Nix op drum. www.ryanmcgarvey.com

Foto's Walter Vanheuckelom 

https://youtu.be/zYR4IkH965E  

Foto Willem vd Kraats

INDIEN UITVERKOCHT KUNT U ZICH OP DE WACHTLIJST PLAATSEN.

Vorig jaar maakten de Wijkse bluesliefhebbers Ruud en Etske Muis tijdens een bluescruise kennis met de Amerikaanse bluesmuzikant KEVIN BURT. Kevin won eerder dat jaar de prestigieuze  International Blues Challenge in Memphis. "Die zouden we dolgraag een keer in theater Calypso willen zien" droomde het echtpaar hardop en terug van de cruise volgde een eerste gesprek met de mannen van Blues in Wijk, die daar ook wel brood in zagen. Met behulp van Bluesther Music Agency is het op in oktober 2019 eindelijk zover. Kevin en zijn echtgenote komen naar Europa voor een eerste overzeese toer, met op zaterdag 19 oktober een stop in ons prachtige Wijkse Calypso theater. Kevin wordt begeleid door BLIND B' & the VISIONAIRS,  het crème de la crème van de Nederlande blues. Ook de nieuwe Nederlandse bluessensatie RICHVILLE is er om hun dan splinternieuwe CD te promoten. Tickets €10,-

Richville is een nieuw project van zanger/gitarist Richard van Bergen en drummer J J Goossens. De muziek van het duo kan omschreven worden als ongepolijst en stripped-down. Geïnspireerd door de periode waarin de Blues overging van akoestisch naar elektrisch. Richville is een mix van trance-achtige Delta Blues en funky New Orleans second-line ritmes. Blues was oorspronkelijk vooral dansmuziek. Spelend als two-man band legt Richville de focus dan ook op de essentie van deze krachtige en tijdloze muziek: de groove! In de Tub Thumper studio van Bird Stevens nam Richville hun debuut CD op. Deze zal in september 2019 uitkomen op Tub Thumper Records.

Kevin Burt was de grote man van de avond tijdens de International Blues Challenge in Memphis in januari 2018, toen hij de drie awards won waarvoor hij in aanmerking kwam: Solo / Duo, Best Solo / Duo-gitarist en de Lee Oskar Award voor Best Harmonicaspeler. Kevin is een muzikant (zang, mondharmonica en gitaar), wiens zachte, warme vocale presentatie een gemoedstoestand van ontspannen opwinding creëert, met een welkome mix van serieuze muziek en aanstekelijke humor van alle leeftijden. Twee van Kevin's voornaamste invloeden zijn Bill Withers en Aaron Neville en hij heeft het vermogen om een ​​geweldige band op te bouwen met het publiek met zijn op de ziel geïnspireerde presentatie en natuurlijke podiumpresentie.

 

 

Hoppen van kroeg naar kroeg.

Zaterdag 30 november 2019 staan de café’s in de Wijkse binnenstad weer bol van de blues. Voor de 9e keer organiseren Stichting Blues in Wijk en horeca samen de inmiddels traditionele Wijkse Blueskroegentocht. Al vanaf de eerste editie in 2010 wordt is dit bluesevenement een groot succes met inmiddels rond de 1200 bezoekers uit Wijk en de verre omtrek. Bluesfans ervaren de variatie in bluessoorten, ontspannen sfeer en de korte loopafstanden als bijzonder aantrekkelijk. Het festival opent om half drie in het E&E Gasthuis, om vier uur nemen café de Vaert en theater Calypso het stokje over en vanaf zes uur kan er in vijf restaurants lekker worden gegeten met een bluesje erbij. Na het eten gaat het om 20.00 uur weer verder in theater Calypso en de Engel en vanaf 21.00 uur beginnen ook de cafés op stoom te komen met bluesbands tot diep in de nacht. Overdag ook blues op het stadscarillon. Genoeg te doen dus. Meer info op www.bluesinwijk.nl. In alle deelnemende horeca liggen flyers met speeltijden en plattegrond. Toegang is gratis. 

Blues in de middag. De blueskroegentocht steekt om 14.30 uur van wal met een optreden van Gumbo & the Monk In het grand café van het E&E Gasthuis. Al jaren een vrolijke, succesvolle en leuke middag, waar door de ouderen van Wijk bij Duurstede wordt meegezongen, geklapt en zelfs gedanst. Aansluitend speelt vanaf 16.00 uur in theater Calypso de Muddy Waters Tribute Band.


E&E Gasthuis 2018

Blues tijdens het eten. Tussen 18.00 en 21.00 uur is het tijd voor de inwendige mens. Op vijf plekken kun je eten en blues met elkaar combineren. Bij Café Ome Ko speelt Sweet Mary Jane, bij Mazi Mas opnieuw Gumbo & the Monk, bij Pepe’s Cucina staat Robbert Duijf, vanaf 20.00 uur spelen Dave en Janne van de Dave Warmerdam Band een uurtje in de Engel en in de Veldpoort een extra lang optreden (tot 22.00 uur) van The Bluetails.


Blues bij Mazi Mas 2018

Blues in de avond.
Vanaf 20.00 uur Ralph de Jongh XL ft Ruben Hoeke in theater Calypso en dan gaat vanaf 21.00 uur ook in de café's het avondprogramma van start. Binnen een straal van nog geen 500 meter kun je terecht in zes cafés. Rond 21.00 wordt het duo van de Dave Warmerdan Bans in de Engel uitgebreid tot een volle band en in café ’t Hoff gaan Talking Blues & the Delta Ladiesnight los. Na tienen zetten the Rumble Rousers met rock ‘n’ roll, swing, rockabilly en blues café de Vaert op z’n kop, spelen de Detonics in café BijDie2, de Hoodoo Monks in Eethuys Dorestad en café Ome Ko het Stef Paglia Trio (B).

Blues in de nacht. 
Na middernacht gaat de blues nog door tot ca. één uur in café's de Vaert, BijDie2 en Ome Ko. In het Pakhuis gaat vanaf twaalf uur het dak eraf met het Ray Stepien trio. Ze sluiten de kroegentocht af met stevige en dampende blues.

Sluitingstijden cafés.
Voor alle horeca geldt dat je tot 01.30 uur naar binnen kunt, daarna gaat de deur dicht. Binnen is binnen, je kunt eruit wanneer je wilt, maar hoppen van kroeg naar kroeg is dan voorbij.

PROGRAMMA:

14.30-16.00 E&E Gasthuis               Gumbo and the Monk 

16.00-18.00 de Vaert                         Rude Mood Blues Band

16.00-18.00 theater Calypso            Muddy Waters Tribute

18.00-21.00 Pepe's                          Robbert Duijf

18.00-21.30 Ome Ko                        Sweet Mary Jane

18.00-22.00 Veldpoort                     The Bluetails

19.00-22.00 Mazi Mas                     Gumbo and the Monk

20.00-22.00 theater Calypso           Ralph de Jongh XXL ft Ruben Hoeke

20.00-23.00 De Engel                      Dave Warmerdam Band

21.00-01.00 't Hoff                          Talking Blues & Delta Ladies

22.00-01.00 de Vaert                       The Rumble Rousers

22.00-01.00 BijDie2                         The Detonics 

22.00-24.00 Dorestad                      Hoodoo Monks

22.30-01.00 Ome Ko                        Stef Paglia trio

24.00-02.00 Pakhuis                        Ray Stepien trio

Gumbo and the Monk.  E&E Gasthuis, Gansfortstraat 4. 14.30-16.00 uur en Grieks Restaurant Mazi Mas, Klooster Leuterstraat 20.  19.00-22.00 uur

Gumbo and the Monk verrichten de aftrap van de blueskroegentocht in het Ewout en Elisabeth Gasthuis. Het is een duo bestaande uit Fabian Schrama en Servaas Bollen. Spelen beiden gitaar en vocals. In 2018 stonden ze in de finale van de Dutch Blues Challenge met een rauwe sound van de Mississippi Delta Blues. Dit doen ze o.a. op handgemaakte instrumenten zoals de Cigar Box en slagen erin om het publiek te boeien en aan zich te binden.

Muddy Waters Tribute Band. Theater Calypso Markt 4. 16.00-18.00 uur. 

De band werd opgericht in 2016 door de in de blueswereld welbekende Robert Fossen. Hij won in 2012 en 2016 de Dutch Blues Challenge en in 2014 ontving hij een Dutch Blues Award.  Dit jaar doen zij in het kader van het 60-jarig bestaan van het nummer “Hoochie Coochie Man” van Muddy Waters de Hoochie Coochie Tour. Deze 6-koppige band is dan wel een tribute band, maar met een eigen geluid en sound en hun doel is primair om de muziek van Muddy Waters levend en in ere te houden. Bandleden: Robbert Fossen zang en gitaar, Lothar Wijnvoord gitaar, Ivan Schilder piano, harmonica, Lars Hoogland drums, Dirk Wagensveld bas en  Thomas Toussaint harmonica (Dutch Blues Award in 2016).

The Rude Mood Blues Band. Café de Vaert, Maleborduurstraat 11.  16.00-18.00 uur. 

Een all-round blues band met Martine op zang, Wim op gitaar, Michiel op de bas en Marco op de  drums. Inmiddels al zo’n 30 jaar ‘on the road’ met optredens in zo’n  beetje elk bluescafé tussen  Goes en Delfzijl, op diverse  festivals, voor motorclubs en  in een gevangenis. Exact tien jaar geleden overleed hun eerste gitarist en goede vriend Gerrit-Jan Evers en met dit optreden willen zij hem een eerbetoon brengen en herdenken.  

Robbert Duijf.  Pepe's Cucina, Peperstraat 38A. 18.00-21.00 uur.  

Robbert lijkt zo op het eerste gezicht op een troubadour met zijn baard en onafscheidelijke pet, maar dat is hij allerminst. Tijdens de Dutch Blues Challenge eerder dit jaar spatte de emotie ervan af. Hij werd dan ook winnaar in de categorie “solo-artiesten” en gaat in januari naar de International Blues Challenge in Memphis, Amerika. Robbert heeft een krachtige, volle stem en zijn gitaarspel liegt er niet om. In maart van dit jaar heeft hij zijn eerste soloalbum uitgebracht. Beslist de moeite waard om hem op te zoeken in Restaurant Pépé’s.

Sweet Mary Jane. Café Ome Ko, Maleborduurstraat 9. 18.00-21.30 uur.      

Frontman Fred van Willigen neemt zijn mede-muzikanten, Ton Boekelman op bas & vocals en Lars van der Weiden op drums & vocals, op sleeptouw en het moet raar lopen wil het publiek zich daar niet bij aansluiten. De voetjes gaan van de vloer!  Deze gelouterde muzikanten zijn al jaren graag geziene gasten op podia in heel Nederland.  De mannen kijken niet op van een genretje meer of minder.  Enkele namen van de artiesten die langskomen zijn o.a. de Ierse helden Rory Gallagher, Thin Lizzy en Gary Moore, maar ook Stevie Ray Vaughan, Buddy Guy, Bobby “Blue” Band, Jimi Hendrix, Bob Dylan en Eric Clapton zitten in het repertoire. Hun insteek is simpel: ‘all you can eat’! Heerlijke blues in de ware zin des woords zoals hij in de Mississippidelta hebben kunnen klinken.

The Bluetails. Veldpoort eten en drinken, Veldpoortstraat 21. 18.00-22.00 uur.          

Een Rotterdams bluestrio, dat vorig jaar op het laatste moment verstek moest laten gaan in de Veldpoort, maar ze zijn weer terug.  Zij spelen Chicago Delta Blues. Met rustige nummers, zoals ‘Going to California’, weten zij een ongedwongen sfeer te creëren in cafés en restaurants. The Bluetails bestaan uit: Dave Wessels op drums, Henk Wessels op bas en Alex Jr. gitaar en zang.

Ralph de Jongh XL ft Ruben Hoeke. Theater Calypso, Markt 4. 20.00-22.00 uur.

Ralph de Jongh is al jaren een sensatie in de Nederlandse bluesscene. Niet alleen om te horen, maar ook om te zien. Hij speelt met een niet aflatende en verbazingwekkende energie die uit alle poriën van zijn lijf komt. Elk optreden ontaard steevast in een geweldig bluesfeest. Daarnaast produceert hij een onnavolgbare hoeveelheid CD’s met de meest intense muziek.  Ralph komt naar Wijk met de 8-mans XL-formatie met Arie Verhaarop drums, Rogier Hemmes op bas, inclusief blazers (Joost Verbraak en Arend Bouwmeester), Ylvalie Dik en Moon Anderson backing vocals en als special guest niemand minder dan gitaarvirtuoos Ruben Hoeke. Een vol podium dus, maar niemand zit elkaar in de weg, het is altijd goed en nooit hetzelfde. 

Dave Warmerdam band. Restaurant de Engel, Markt 26.  20.00-23.00 uur.           

Wil je genieten van eigentijdse uitvoeringen van oude blues classics, gespeeld vanuit een vernieuwende Bluesvisie met een toefje jazz en funk?  Ben je in voor nieuwe stijlen en sferen gevat in eigen nummers met een enorm hoge kwaliteit?  Dan ben je bij Dave en z’n band in de Engel op de juiste plek. Ze beginnen akoestisch in kleine bezetting: Janne Timmer zingt eigen nummers met een stem als van Janis Joplin en hetzelfde groot inlevingsvermogen en bezieling. Fenomenaal. Begeleid door Dave (winnaar Dutch Blues Challenge 2016) op de elektrische piano en hammondorgel een prachtig muzikaal feest voor het gehoor. Als de band, aangevuld met drummer Rick van Voorst, Lars Hoogland op bas, samen verantwoordelijk voor de heerlijke groove van de band en virtuoos gitarist Sonny Ray in de tweede set losgaat,  denken wij dat De Engel te klein is om alle liefhebbers te bergen. De band won vorige maand de Dutch Blues Challenge 2019. Op 10 januari zijn ze weer terug in Wijk, dan in theater Calypso.

Talkin’  Blues & Delta Ladies. Café ’t Hoff, Markt 15A. 21.00-01.00 uur. 

De band werd opgericht in 2015, nadat zij een éénmalig optreden gaven tijdens het festival “Jazz in de Gracht” in Den Haag. Dit optreden viel zo goed in de smaak dat zij ook voor andere festivals werden gevraagd en inmiddels trekken zij overal volle zalen met hun opzwepende blues en bluesrock. Zij willen vooral de herinnering aan B.B. King levend houden maar spelen daarnaast een breed scala aan bluesnummers. Vanaf dit jaar worden zij op de grotere podia vocaal ondersteund door de Delta Ladies Jane Goulding, Jennifer Trel en Diana ten Berge.  Bandleden: Peter Langerak gitaar en zang, Tjaart Venema toetsen en zang, Paul Robert bas en zang, Sammy de Fretes drums en de Wijkse Tom Moerenhout als gast op de sax.

The Rumble Rousers.  Café de Vaert, Maleborduurstraat 11. 22.00-01.00 uur.             

Een echte rockabillyformatie in de traditie van de jaren 50 met maar 1 doel voor ogen: lekker vette Rock ‘n Roll spelen met een repertoire dat bol staat van de geweldige hits van weleer.  Met een breed repertoire aan Rock ‘n Roll, Rockabilly en Surf covers brengen zij een verrassend gevarieerde avondvullende optreden.  Een feest van herkenning voor iedere oudere liefhebber! Voor jongeren een heerlijke kennismaking met de muziek waar hun ouders op los gingen. The Rumble Rousers zijn: Arjan, gitaar en zang, Harry, contrabas en achtergrondzang en Wilfred op drums.  Bepaald geen onbekenden binnen het Nederlandse rock ‘n roll en rockabilly circuit.  Zoals ze zelf zeggen: “We don’t write biographies, we play Rock ’n Roll”! Daardoor zijn The Rumble Rousers een band voor vele gelegenheden: Wil je swingen? Zoek ze dan op in Café De Vaert tijdens de blueskroegentocht en ga uit je dak!

 

The Detonics. Café Bij Die 2, Veldpoortstraat 16.  22.00-01.00 uur.

Een fantastische bluesband. In 2016 wonnen ze de Dutch Blues Challenge en zijn in 2017 in Memphis tot de halve finale doorgedrongen. Dan moet je van goeden huize komen als je zover komt. Ze spelen blues geïnspireerd op de vroege Westcoast blues, het is vooral Swing en Boogie met uitstapjes naar Rumba of slow blues. Met hun “detonic“blues verzorgen zij keer op keer dampende optredens. Kars van Nus, vocals en bluesharp, Raymond Nijenhuis, guitar, Raimond de Nijs, piano/ hammond, Mathijs Roks, drums, René Leijtens, bass en backing vocals. Detonics are ready to rock!

Hoodoo Monks. Eethuys Dorestad, Markt 11B.  22.00-24.00 uur.               

We hadden ze al vaker in Wijk, gewoon omdat het zo’n prima energieke act is. Aanvankelijk een duo en sinds 2015 met z’n drieën. Gitarist Benito Berndsen (BB Burnette), drummer Peter van der Zanden (Pit Maypole) en frontman Erik van Tilburg (Papa T) die de zang en de mondharmonica voor zijn rekening neemt. Vorig jaar moesten ze ivm persoonlijke omstandigheden van Erik verstek laten gaan bij de Kroegentocht, maar ze zijn weer terug en hoe! Het trio houdt er bij optredens de vaart flink in. Van Tilburg blaast zijn harp bijna aan flarden, Maypole ranselt zijn drums en Benito volgt alles met zijn strakke gitaarwerk. Feest dus om deze energieke mannen aan het werk te zien.

Stef Paglia Trio. Café Ome Ko, Maleborduurstraat 9.  22.30-01.00 uur.                        

Stef is de zanger en gitarist van deze band met zijn naam. Stef ook bekend als de talentvolle gitarist bij de Belgische Bluesbones. Nu ook met zijn eigen band en met veel succes. Samen met Geert Schuurmans op de bass en Sven Bloemen op drums, spelen zij bluesrock die zij weerga niet kent. Dit trio brengt the blues onder het motto: that will bring a smile on your face. En het is nog waar ook. 

Ray Stepien Trio. Eetcafé het Pakhuis, Maleborduurstraat 7. 24.00-02.00 uur. 

We zagen ze in oktober bij de finale van de Dutch Blues Challenge: wat een energie! Een gitarist, vrouwelijke bassist en een drummer, meer heb je niet nodig voor onvervalste bluesrock! Ray Stepien is gezien zijn leeftijd nu al een begenadigd gitarist en invloeden van o.a. Joe Bonamassa en Johnny Winter zijn duidelijk hoorbaar. Naast eigen nummers spelen ze ook covers van Jimmy Hendrix, Stevie Ray Vaughn, John Mayer etc., etc. Moet je gezien hebben, dus vanaf middernacht allemaal naar het Pakhuis. Bandleden: Ray Stepien gitaar en zang, Joni Houtman bas en Daan van der Vors drums.

 

Blues in Wijk is 10 jaar en dat vieren we heel 2019. Ter gelegenheid van ons 10-jarig bestaan hebben we jubileum-shirts te koop. Een blijvend aandenken voor al onze bluesfans.  We hebben T-shirts (€20,-), polo's (€25,-)  in vijf kleuren en maten en vefrschillende opdrukken. Ton Stegmeijer coordineert deze hele aktie en zorgt voor een vlekkeloze bestelling. Vul onderstaande bestellijjst in en mail die naarDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

 

Tekst: Anton Rekke. Foto's: Wilem van der Kraats, Joop Kuyvenhoven en Wim Robben.

BLUESKROEGENTOCHT EEN REIS DOOR DE TIJD.

Als fervent bluesliefhebber is er op de blueskroegentocht van 30 november maar één ding aan te merken… die zaterdag zou 48 uur moeten duren, zodat je niets hoeft te missen. Want, als een kind dat niet kan kiezen in een snoepwinkel, je moet keuzes maken. Binnen het brede spectrum van de blues is er gelukkig voor ieders gading geprogrammeerd en dat verklaart ook meteen het succes van dit jaarlijks evenement.

Van oorspronkelijke blues door duo Gumbo & the Monk ’s middags al in het E&E Gasthuis, o.a. op van sigarenkistjes gemaakte instrumenten zoals vroeger werd gemusiceerd op de katoenplantages, tot door de generaties heen geëvolueerde virtuoze blues-rock op elektrische gitaar. Het komt allemaal aan bod in 13 locaties in de stad. Als je overal even zou binnen wippen, maak je in feite een reis door de tijd en speelstijlen.

De liefhebbers waren om vier uur al naar de binnenstad gekomen waar ze konden kiezen tussen de Muddy Waters Tribute Band in theater Calypso en Rude Mood Blues Band in café De Vaert. Daarna kiezen ze voor een genoeglijk restaurantje als Pepe’s Cucina met ingetogen bluesartiesten als Robbert Duijf op de achtergrond. Opvallend veel bezoekers van buiten Wijk hebben de Blueskroegentocht ontdekt. Om acht uur barst het grote spektakel los. Bij Calypso de Ralph de Jongh Band en in café de Engel de Dave Warmerdam Band. Beide, oh dilemma, grootheden uit de Nederlandse blues-scene. Het is kiezen of heen en weer lopen.

De Engel barst uit z’n voegen tijdens de eerste set van Dave Warmerdam. Gelukkig kan iedereen terecht in Calypso bij een onnavolgbare Ralph de Jongh die begint met pure underground nieuwe stijl, geschilderd door het specifieke gitaargeluid van gastgitarist Ruben Hoeke. Later in de set wordt het swingend rocken, waarin de beide gitaristen opgezweept door de rest van de band in uitgesponnen nummers tegen elkaar op bieden in virtuoos spel. Tijdens de tweede set van Dave Warmerdam zoekt een deel van het publiek al andere kroegen op waar tot 01.00 uur wordt doorgespeeld. De blijvers aangevuld met vers publiek genieten van prachtige nummers van hun binnenkort te verschijnen CD. Aanrader!

Hoodoo Monks bij Eethuys Dorestad is druk, ’t Hoff met Talkin’ Blues & Delta Ladies is vol, The Detonics luisteren het feestje op van de jarige waard Ruud Wijnstra bij café Die 2, bij Ome Ko heeft Sweet Mary Jane intussen het veld geruimd voor Stef Paglia Trio. Ome Ko is om 24.00 uur overvol, de mensen staan voor de deur, twee naar buiten, twee erin. Stef is ook al zo’n voortreffelijke gitarist, Bluesboneslid, die als ondersteuning niets meer nodig heeft dan drums en een bassist om een prachtig optreden te verzorgen met heerlijke klassiekers afgewisseld met eigen werk.

Maar de grote ontdekking deze editie is toch wel de 20-jarige Ray Stepien uit Eindhoven. Het trio speelt in de slotact het Pakhuis helemaal plat. Als je je ogen sloot waande je 45 jaar terug in de tijd, echt waar, zo klonk Voodoo Child van de Jimmy Hendrix Experience in die tijd. Dit trio brengt hun sound volmaakt terug, alsof je Electric Ladyland opzet. Maar ook Stevie Ray Vaughan en John Mayer zijn ongetwijfeld zijn grote voorbeelden. Hoe is het mogelijk, op deze leeftijd al zo’n uitmuntend niveau, wat een begaafde musici. De bassiste Joni Houtman steelt ieders hart en vormt met drummer Daan van der Vorst de strakke basis waarop Ray kan bouwen. Speelt onder andere moeiteloos een nummer gedeeltelijk in B.B. King, Vaughan en Hendrix-stijl. Geweldig dat een hele generatie jonge blues musici moeiteloos het stokje van de oude garde overnemen.
De blues leeft in Nederland als nooit tevoren.

 
 
 
 

Copyright © 2009-2020 Stichting BluesInWijk Wijk bij Duurstede.
Alle rechten voorbehouden.