Blues in Wijk

Blues in Wijk is opgericht in 2009, bestaat uit een stel enthousiaste bluesliefhebbers en organiseert jaarlijks ca. 10 bluesevents in theater Calypso, in de horeca, op de Lek, in de woonkamers en op buitenpodia. In je eigen stad genieten van mooie blues, dat is hun motto.

Contact en vriend worden

Stichting Blues in Wijk
Zocherstraat 3
3961 CK Wijk bij Duurstede
tel : 06-21132560
info@bluesinwijk.nl

web: www.bluesinwijk.nl

bank: NL92RABO0124453570

Status website

De website is na 10 jaar wat verouderd en wordt momenteel geheel vernieuwd. Op dit moment is uitsluitend de homepage actueel.

Het is alweer ruim een half jaar geleden dat we abrupt onze bluesactiviteiten stop moest zetten. Aan de vooravond van de Wijkse Bluesweek gingen alle mooie plannen pardoes de ijskast in en werden tientallen bands en muzikanten afgebeld. We gingen tot de zomer in lockdown. Géén liveblues meer, geen gezellige bluesavonden, geen festivals, gewoon helemaal niks. Rare gewaarwording, waar eigenlijk niemand ooit rekening mee had gehouden. Opeens zagen en spraken we elkaar niet (zo vaak) meer, viel er weinig meer samen te lachen, hoorden we elkaars verhalen niet meer en hoefden er geen plannen en afspraken gemaakt te worden. Kortom het was stil, niks voor een luidruchtige bluesclub als de onze.

Gelukkig is de lockdown achter de rug en mag/kan er weer wat meer.  We zijn om ons heen gaan kijken naar nieuwe mogelijkheden. Dan blijken concerten met een beperkt aantal bezoekers en met inachtneming van de Corona-beperkingen tóch weer mogelijk te zijn. We bezochten er een aantal in het land, leerden ervan en bovendien beviel het prima. In Wijk kan Theater Calypso dat ook bieden en we gaan het daar dan voorzichtig proberen. Beperkt aantal bezoekers (ca. 30-40), uitsluitend zitplaatsen 1,5 m uit elkaar, vooraf reserveren verplicht, in de pauze blijft iedereen op zijn plek, drankjes worden bezorgd bij de zitplaatsen, na afloop is de bar gesloten en gaan de bezoekers rechtstreeks weer naar buiten. Om dit kostendekkend te krijgen worden meerdere voorstellingen op één dag worden gepland. Hieronder staan de eerste events. We hopen U graag weer te mogen verwelkomen. 

Alle voorstellingen zijn in Theater Calypso, Markt 4, Wijk bij Duurstede. 
TICKETVERKOOP: van Ginkel Muziekwinkel, Achterstraat 1, T 0343-574522 of www.calypsotheater.nl

In theater Calypso draaien we de prachtige film ‘Two Trains Runnin’ afgewisseld met live blues door bluesduo Reemers & de Greef. De film is slechts één keer eerder vertoond in Nederland, een uitgelezen en unieke kans dus om te gaan zien. Engels gesproken, niet ondertiteld. We draaien de film om 18.30 en om 21.00 uur. Toegang €10,-.  

In plaats van de gecancelde Blueskroegentocht organiseren we zaterdag 28 november een klein bluesfestival in theater Calypso. Drie bluesacts, die ieder een set van ruim een half uur spelen en samen een show verzorgen van zo'n twee uur. Met Robbert Duijf (winnaar Dutch Blues Challenge 2019), het Belgische duo Blame it on Vinnie (met oa de voormalige Howlin' Bill frontman) en bluesband Chicago Capitols. De eerste show is om 15.00 uur, de tweede show om 19.00 uur en de derde om 22.00 uur. Entree 20,-. 

WE GAAN HET WEER PROBEREN.
Na het cancelen in maart van alle events viel eigenlijk voor iedereen de blues terug tot bijna niveau nul. Achter de schermen werd er nog wel gewerkt aan de website en de archieven, maar van lekkere live-Blues konden we pas weer even genieten bij ons uitstapje in juni naar een optreden van de Dave Warmerdam Band in Lisserbroek. Nu de zwaarste Coronamaatregelen wat zijn versoepeld en er links en rechts in het land weer sprake is van miniconcerten kwam ook bij ons de motiovatie en het enthousisme weer terug.  Reden genoeg om te besluiten om in het najaar langzaamaan de draad op te pakken.

Wijks Nieuws 25 aug 2020. Fotografie Wim Robben. Artwork Anton Rekké

BluesinWijk kerngroep. vlnr Willem vd Kraats, Roelof Hummel, Nico Biersteker, Arie verheul, Rob Neleman. 

BLUESWEEK cancelen deed nog wel het meeste pijn. Steeds weer iets nieuws bedenken maakte BluesinWijk de afgelopen 10 jaar tot een succesvolle en springlevende bluesclub. Naast de min of meer ‘traditionele’ blues in de horeca ontwikkelden we de Bluescruise op de Lek, BluesbijdeBuren in de huiskamers, de Blueskroegentocht ook voor ouderen in het E&E, BluesintheSchool in het Revius, BluesattheCastle op het kasteel, workshops blueshistorie, gitaar en mondharmonica en draaiden we bluesfilms. Voor april dit jaar stond opnieuw een compleet nieuw format in de steigers, de WIJKSE BLUESWEEK. Zeven dagen blues met oa. blueslessen in de basisscholen en een blueswandeling in de binnenstad. Helaas gooide Corona roet in het eten. We baalden als een stekker om dit nieuwe en unieke project stop te moeten zetten. Zodra het kan pikken we de Bluesweek-ideeën weer op.

200 muzikanten afgebeld. Na het afkondigen van de Coronamaatregelen zagen we al snel dat dit serieus en langdurig zou zijn en cancelden alle evenementen voor de rest van het jaar. Met pijn in het hart, dat wel, maar blues op 1,5 meter afstand zagen wij niet zitten. Blues vier je samen met je vrienden en een biertje in een vol café of theater. Zo misten we een meer dan geweldig concert van de Amerikaanse Bernard Allison (zoon van de legendarische blues muzikant Luther Allison) in mei in Calypso. Jaren zijn we al bezig deze topact naar Wijk te halen. Zijn EU-toer is nu verschoven naar maart 2021, maar of we dan Corona-vrij zijn? We gaan het zien. Wat ook verviel was het optreden van een aantal veelbelovende jonge bluesbands, die in september zouden gaan spelen bij festival KleurrijkuitinWijk. Voor de 3eeditie van BluesbijdeBuren in oktober stonden 25 huiskamereigenaren en bluesacts in de startblokken, ook afgelast! En ‘last but not least’ moest ook de tiende Blueskroegentocht in november eraan geloven. Een door de jaren heen groot gegroeid festival in de Wijkse horeca met gemiddeld zo’n 1200 bezoekers uit Wijk en wijde omgeving. De eerste bands waren al geboekt, maar ook gecanceld! In totaal zo’n 200 blues muzikanten die we af moesten bellen. Voor ons viel het bluesplezier compleet weg, maar de muzikanten zaten van de een op de andere dag brodeloos thuis. We gaan ons uiterste best doen om ze allemaal weer naar Wijk te halen zodra dat veilig en verantwoord is. 

Zitconcerten in Calypso. Wat we zien in NL-bluesland is dat er na de verruiming van de Coronamaatregelen weer kleine zitconcerten worden georganiseerd voor een beperkt aantal bezoekers. Die intieme setting blijkt dan toch ook wel weer z’n charme te hebben. Samen met theater Calypso gaan we dit in het najaar ook in Wijk uitproberen met enkele voorstellingen.  We gaan in september/oktober de voor de bluesweek aangekochte film draaien en in november komen we met een kleine show met meerdere bluesacts. Per keer mogen we 40 bezoekers ontvangen en bij voldoende belangstelling kunnen we dan meerdere voorstellingen per dag doen. Wie weet kan dit financieel ook net uit. Wat 2021 gaat brengen is nog volstrekt onduidelijk. Niet valt uit te sluiten dat de Corona-beperkingen ook dan nog zullen gelden. Dus ‘volle bak’ concerten stellen we nog even uit. Als de mini-evenementen dit najaar in de smaak vallen en goed worden bezocht zouden we er daar mogelijk meer van kunnen gaan doen. Wie weet kunnen we volgend jaar in de zomer i.p.v. het najaar oktober BluesbijdeBuren alsnog organiseren. Of wordt het wellicht BluesbijdeBoeren, een idee waar we al langer mee rondlopen. Een fietsrondje door het prachtige Wijkse buitengebied waar in een fruitloods, boomgaard of tuin een band staat te spelen. Boeren die daar voor openstaan kunnen zich nu alvast aanmelden. (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Theater Calypso heeft een meer dan warme plek bij ons. We bestaan nu allebei ruim 10 jaar en in die tijd is een prachtige en unieke samenwerking ontstaan. Het is niet allen voor ons en onze bezoekers een meer dan grandioze locatie, maar ook voor de muzikanten. Zonder uitzondering staan ze verbaasd over dit mooie bijna honderd jaar oude theater. Dat koesteren we graag en we steunen het theater waar we maar kunnen. Zo hebben we onze ruim vierhonderd vrienden & sponsors gevraagd hun financiële bijdrage aan ons dit jaar over te maken aan theater Calypso. Velen hebben dat ook daadwerkelijk gedaan, waarvoor dank en hulde!  Nu we komend najaar zelf ook weer van start gaan met activiteiten levert dat voor het theater ook weer inkomsten op. Zo helpen we elkaar en hopen we vurig dat onze cultuurparel op de Markt deze barre tijden financieel gezond door zal komen en we er nog tot in lengte van jaren kunnen bluezen. Wat zou Wijk zijn zonder het theater?

Wat Corona met je doet. Als je al jarenlang gewend bent om maandelijks naar een paar live-voorstellingen te gaan en dat valt ineens weg, dan realiseer je je pas wat muziek voor je betekent. De eerste weken van maart lukte nog wel, maar in april begon het echt te kriebelen en vanaf mei zouden de festivals er zijn. Natuurlijk zijn er heel veel andere dingen veel belangrijker dan een potje blues, maar missen deden we het zeker. En niet zo’n klein beetje ook. Bij het eerste live-concert in juli zat menigeen dan ook met vochtige ogen te genieten.  De ‘vrije tijd’ die we noodgedwongen ondergingen is besteed aan achterstallig onderhoud. Zo was onze website aan vernieuwing toe, konden we ons film- en fotoarchief opschonen en hadden we gelegenheid op zoek te gaan naar uitbreiding van onze kerngroep (lees Stichtingsbestuur). Dat is gelukt in de persoon van Rob Neleman, die inmiddels met de website aan de slag is gegaan. 

 

Na een meer dan geweldige start van het 11e bluesjaar met de Belgische en Nederlandse Challenge-winnaars maakte Blues in Wijk zich op voor de Wijkse Bluesweek in april. Een nieuw experiment met een hele week Blues op basisscholen, een blues wandeling, een prachtige filmavond en bands in theater Calypso en de cafés.  Echter Corona diende zich aan en zette in maart de net zo lekker op stoom komende bluestrein, piepend en krakend helemaal stil. Ook het concert in mei van Bernard Allison, waar erg naar werd uitkeken, moest eraan geloven. Géén blues in Wijk dus t/m de zomervakanties. 

1,5 meter afstand. Inmiddels zijn de Corona-maatregelen wat versoepeld en vanaf juni krijgt mogelijk ook de horeca weer wat lucht. De basisgezondheidsmaatregelen, zoals de 1,5 m afstand, blijven echter onverkort van kracht. Over een concrete termijn durft niemand zich momenteel hardop uit te spreken, maar tussen alle regels door lees en beluister je dat dit wel eens heel erg lang kan gaan duren. Vóór alles wil de regering een nieuwe uitbraak en herhaalde overbelasting van de zorg voorkomen. Ook een nieuw vaccin lijkt op korte termijn niet voor de hand te liggen. 

Hoe verder? Reden genoeg dus voor de Wijkse bluesmannen zich te beraden op de geplande blues evenementen in het najaar, zoals het Bluespodium in september, Blues bij de Buren in oktober en de Blueskroegentocht in november. Evenementen met ruim 30 bluesbands en zo’n 2000 bezoekers in volle woningen, theater en cafe’s. Hen stond niet helder voor ogen hoe dat in veilige en goede banen te leiden bij een 1,5 m beperking. Ook de geraadpleegde woningeigenaren, horeca, collega-organisatoren in de cultuurbranche, vrijwilligers en veiligheidsdeskundigen konden daarvoor geen sluitende en alternatieve oplossingen aanreiken. Hoe meer erover werd gesproken, hoe duidelijker het werd dat het onverantwoord zou zijn om deze evenementen door te laten gaan. Een overmachtsituatie, die hen voor een zeer moeilijke keus stelde. Maandag 18 mei hakten ze de knoop door en kozen er met pijn in het hart voor om alles in het najaar te cancelen. 

Géén blues in 2020. Voorlopig dus tot eind van 2020 géén blues in Wijk. Heel jammer, maar gezondheid van muzikanten, bezoekers, vrijwilligers en organisatie staan voorop. Hopelijk heeft het voorjaar van 2021 betere berichten in petto en kunnen er dan weer mooie bluesbands naar Wijk gehaald worden. 

Help theater Calypso!

Financieel gezien wordt 2020 een bluesjaar met geringe kosten, die Blues in Wijk zonder al te veel kleerscheuren denkt te kunnen overleven. Van het incasseren van de jaarlijkse vrienden- en sponsorbijdragen zien zij dan ook af. Calypso, hun ‘thuisbasis’, heeft het echter wél erg moeilijk om deze zomer te overleven. Je moet er toch niet aan denken als dit schitterende Theater aan de Corona-crisis ten onder zou gaan. Dat zou een ongelooflijk groot gat slaan in het culturele hart van onze mooie stad. Het bestuur van Stichting Blues in Wijk heeft haar vrienden en sponsors de suggestie gedaan de bluesbijdragen die dit jaar niet geïnd gaan worden op vrijwillige basis over te maken naar de bankrekening van Theater Calypso. (NL41 RABO 0120 5524 69). Tom en Catharina van Ginkel kunnen elke Euro knetterhard gebruiken. Steun ze!

 

BLUES bij de BUREN 2020

Wijk bij Duurstede 3e editie zondagmiddag 18 oktober 2020

Wat is Blues bij de Buren? Blues  bij de Buren is een Huiskamer Bluesfestival wat  zondag 18 oktober tussen 13.00 en 17.00 uur  zal  plaatsvinden in alle kernen van de gemeente Wijk bij Duurstede. In 2016 en 2018 organiseerden we dit eerder en het werd beide keren een enorm succes met maar liefst 25 woonkamers en bands. Op deze zondagmiddag veranderen huiskamers door heel Wijk bij Duurstede in intieme podia en kan iedereen luisteren naar bijzondere optredens van Blues talenten. De optredens zijn allemaal gratis te bezoeken.

Waarom is er Blues bij de Buren?
Blues bij de Buren start in 2016 om bewoners te stimuleren de deur voor elkaar open te zetten en gezamenlijk, zonder financiële drempels, met Blues muziek bezig te zijn. Het festival wil de leefbaarheid binnen de verschillende wijken bevorderen en laat zien hoe gastvrij een stad en haar bewoners zijn. Tijdens Blues bij de Buren ontmoet je niet alleen de inwoners van de stad, maar maak je in de intieme sfeer van de huiskamer kennis met al het moois wat de stad op muzikaal vlak te bieden heeft. Blues muziek verbindt mensen en is bij uitstek een cultuurvorm die langs alle rangen en standen, leeftijden, kleuren en smaken gaat.

Wie organiseert het?
Blues bij de Buren  wordt georganiseerd door BluesinWijk. Samen met vele vrijwilligers  maken zij van Wijk bij Duurstede één grote huiskamer. 

Wanneer kom ik in aanmerking om deel te nemen aan Blues bij de Buren? Blues bij de Buren staat open voor alle muzikanten met een duidelijke link met blues muziek, alle blues muziekstijlen zijn welkom. Wel dien je over enig niveau te beschikken. Het moet namelijk voor iedereen leuk zijn om naar je te luisteren.

Hoe laat en hoe vaak speel ik? Je speelt drie optredens van ca.  45 minuten en tussen elk optreden zit een half uur. 13.30-14.15 / 14.45-15.30 / 16.00-16.45 uur

Mag ik ook in mijn eigen huiskamer spelen?  Ja dat kan, belangrijkste is dat naast jou er minimaal 2 mensen zijn die de rol van gastheer en/of gastvrouw op zich nemen.

Ik heb zelf een huiskamer geregeld, mag dat?  Ja hoor, als jij iemand kent die het leuk vindt dat jij bij haar/hem/hun speelt dan is dat meer dan prima. Die huiskamer moet zich dan nog wel eerst aanmelden. Geef dit duidelijk aan in de mail.

Moet ik akoestisch spelen om aan Blues bij de Buren deel te nemen?  Niet perse, hoewel het makkelijker is een huiskamer te vinden voor een akoestisch optreden dan voor een versterkt Bluesconcert. Geef in de mail aan wat je kan, wie weet vinden wij een huiskamer waar je als band op volle sterkte kan spelen.

Hoe zit het met de techniek?  De techniek verzorg je helemaal zelf.

Krijg ik betaald voor het optreden?  Nee, hoe zeer wij ook vinden dat muzikanten alle waarderingen horen te krijgen kan je je voorstellen dat met gages aan bv 20 groepen Blues bij de Buren onbetaalbaar wordt. Wel kan je de reiskosten die je maakt declareren.  Per huiskamer gaan we met de pet rond t.b.v. de blues artiest. We nemen je natuurlijk wel mee in al onze publiciteitsuitingen en zullen in de aanloop van het festival ook een aantal artiesten uitlichten.

Wat gebeurt er nadat ik mij heb aangemeld?  Je ontvangt binnen twee weken bericht of je bent geselecteerd. Begin september maken wij de koppeling (match) met de huiskamers. Pas dan weten wij ook of je deelname definitief is. 

Is een website of facebook pagina een voorwaarde?  Nee, maar wij willen natuurlijk wel een goed beeld krijgen van wie jullie zijn en wat voor een muziek jullie maken. Zo kunnen wij ook een goede match maken met een huiskamer. Zonder een linkje naar jullie muziek kunnen wij je niet beoordelen. Je mag ook een CD opsturen 

Moet ik echt uit Wijk bij Duurstede komen om te kunnen spelen? Met Blues bij de Buren willen we de lokale en regionale Blues een boost geven. Het geniet dus wel onze voorkeur dat artiesten uit de regio Utrecht komen. Toch niet uit Wijk bij Duurstede? Geen nood, meld je gewoon aan. Nee heb je, ja kun je krijgen!

Mag ik versterkt muziek ten gehore brengen? Ruim 90% van de optredens tijdens Blues bij de Buren is semi-akoestisch. Het geniet dus onze voorkeur dat de artiest zijn optreden hierop aanpast. Vaak past het semi-akoestische karakter ook heel goed bij de intieme setting van de woonkamer.

Hoeveel optredens moet ik spelen? We verwachten dat je driemaal hetzelfde optreden speelt. Elk optreden mag maximaal 45 minuten duren!

Hoe kan mijn aanmelden? Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met de naam van je band/act, naam contact persoon, aantal personen, adres, postcode en woonplaats, telefoon,e-mail en website, aantal m2 nodig, piano nodig?,  heb jezelf een woonkamer geregeld waar je speelt , zo ja waar. We nemen daarna contact op met je. 

Wat betekent het Coronavirus voort de Wijkse Blues Week?

Dat het openbare leven in Nederland nagenoeg tot stilstand zou komen ivm een gezondheidscrisis hadden enige weken geleden weinigen voorzien. Thuiswerken, grote concentraties van mensen vermijden en een verbod op bijeenkomsten van 100 of meer personen is het devies. Bovendien verwachten experts komende dagen/weken een stevige uitbreiding van het aantal Corona-patiënten en naar verwachting zullen de maatregelen nog strenger worden dan nu al afgekondigde beperkingen tot 31 maart.

Voor de Wijkse Blues Week in de eerste week van april met zes events van 100 tot 250 bezoekers per keer in relatief kleine locaties zal dit naar verwachting betekenen dat doorgang geen optie zal zijn.  

Dat gaat naar onze mening een te groot gezondheidsrisico opleveren, terwijl ook het aantal bezoekers zo laag zal zijn, dat het ook nog eens een stevig financieel fiasco dreigt te worden.

Komende dagen bespreken we eea met de medeorganisatoren (scholen, theater, filmhuis en horeca) en dinsdagavond 17 maart nemen we een definitief besluit en dat communiceren we. 

Van dinsdag 31 maart t/m zondag 5 april organiseren wij  samen met enkele basisscholen, het Filmhuis, de horeca, theater Calypso en Wijkse prominenten een nieuw, uniek bluesproject in Wijk bij Duurstede. Zes dagen blues met een bijzonder programma, voor jong en oud, voor elk wat wils.

Waar is het en wat kost het?
We beginnen op dinsdag met (besloten) schoolconcerten, woensdag en donderdag zijn we in Calypso met een bluesshow en een film & liveblues, vrijdag een blueswandeling in de binnenstad & afterparty bij café Ome Ko, zaterdag een bluesnight in café de Veldpoort en zondag een Lazy Sunday Blues in  Calypso. De Lazy Sunday is gratis toegankelijk, de overige events entree €12,50. 

E-tickets (excl.servicekosten €1,80) bestel je via de ticketknop bovenaan deze pagina en tickets zonder servicekosten zijn te koop bij:
  • Voor de bluesshow (31 mrt) en film (2 apr): bij van Ginkel Muziek 
  • Voor de blueswandeling (3 apr): bij café Ome Ko 
  • Voor de bluesnight (4 apr):  bij café de Veldpoort 

KORTINGSREGELING.

Tijdens de Wijkse Blues Week zijn er 4 betaalde (€12,50) voorstellingen:

* Preaching the Blues op 31 maart

* Movie & Blues op 2 april

* Blueswandeling & afterparty op 3 april

* Bluesnight op 4 april

Wil je ze alle vier bezoeken, dan hebben we een aantrekkelijke aanbieding: 4 halen 3 betalen voor slechts €37,50 (incl. servicekosten).  

Klik op de ticketknop bovenaan deze pagina, betaal en daarna ontvang je de 4 tickets via de mail.  

SCHOOLCONCERTEN.

Op 31 maart en 1 april  schoolconcerten in basisscholen de Wegwijzer (locatie de Zonnewijzer) en de Horn (lokatie Kompas). Ca. 250 leerlingen uit de groepen 6,7 en 8 kunnen genieten van Blues4Kids, een schoolconcert voor kinderen ontwikkeld door Big Bo Brocken en Vera van Faassen. Zij zijn erin geslaagd om op begrijpelijke en boeiende wijze het ontstaan van de blues, het mekka van de muziek, op kinderen over te brengen. Eerdere voorstellingen in het land zijn zo enthousiast ontvangen dat we dit onze Wijkse scholieren niet wilden onthouden. De concerten zijn uitsluitend toegankelijk voor de schoolkinderen en hun leerkrachten. 

Theater Calypso, Markt 4, Wijk bij Duurstede. Aanvang 20.00 uur. Entree € 12,50. E-tickets (excl.servicekosten) te koop via de ticketknop bovenaan deze pagina. Tickets zonder servicekosten te koop bij van Ginkel Muziek, Achterstraat 1, Wijk bij Duurstede. Tel: 0343-574522.

Een voorstelling in muziek, beeld en verhaal over het ontstaan van de Blues in de Mississippi Delta. Als geen ander beheerst Bo Brocken (artiestennaam: Big Bo) de vooroorlogse bluesstijlen uit de Mississippi Delta en aangrenzende gebieden. Ruim 30 jaar speelt en vertelt hij al het verhaal over het ontstaan van de Blues, nu gegoten in een prachtig theatraal stuk. Na de succesvolle theatertournee “Trouble Soon Be Over” met Marc Stakenburg en Frédérique Spigt, zet Big Bo zijn muzikale reis voort. In een intieme eenpersoons setting vertelt Bo over het ontstaan van de Blues, gelardeerd met de muziek zoals die te horen was in de jaren van de vroege slavernij tot de trek naar de grote steden in de jaren ’50 in de Verenigde Staten.

 

Nu de Wijkse Blues Week ivm het Corona-virus is afgelast en we veronderstellen dat dit ons nog wel enige weken aan huis gekluisterd zal houden hebben we een fotowedstrijd bedacht.  Vanaf 22 maart plaatsen we twee weken lang (t/m 5 april)  elke dag een foto uit ons rijke bluesarchief op sociaal media en website. Raden wie, wat, waar en welk jaar. Winnaar is degene die op 5 april 11.00 uur de meeste goede uitslagen heeft ingestuurd. De winnaar krijgt een 30x40 afdruk naar keuze op museum barriet papier. Veel succes. Je oplossingen kun je mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Foto’s, idee, enig jurylid en prijsuitreiker Willem Van de Kraats.

Hieronder de uitslag. Carolien Smit won de wedstrijd.

FOTOWEDSTRIJD
CORONA-BLUES 22 maart - 5 april 2020
foto Naam muzikant/act Datum Locatie
1 Hans de Vries & Willem van Dullemen 01-12-2012 Eethuys Dorestad
2 Flavium 06-01-2013 Theater Calypso
3 Ralph de Jongh 30-10-2011 Bluescruise
4 Bradley’s Circus 08-01-2012 Theater Calypso
5 Sugarboy and the Sinners 22-02-2014 Theater Calypso
6 Livin' Blues Xperience 10-05-2014 Dorpshuis Langbroek
7 Band of Friends 16-05-2015 Theater Calypso
8 Dave Warmerdam Band 10-01-2020 Theater Calypso
9 Hans Theesink 23-04-2016 Theater Calypso
10 Dusink Blues and Friends 22-10-2017 Blues Cruise
11 Bintangs 26-11-2016 Theater Calypso
12 Blue Rebel 02-09-2017 Kleurrijk uit in Wijk
13 The Doors in Concert 29-07-2018 Kasteel Duurstede
14 Moondaze 01-09-2018 Kleurrijk uit in Wijk

Foto 1. (22 maart)

Klik hieronder op lees meer .... voor de overige foto's

WIJKSE BLUES WEEK AFGELAST. Medio maart voorzagen we al een mogelijk continuïteitsprobleem met de Wijkse Blues in de eerste week van april met zes events op diverse locaties. Nu de horeca moet sluiten t/m 6 april zijn we helaas genoodzaakt het evenement af te gelasten.

Dat het openbare leven in Nederland nagenoeg tot stilstand zou komen ivm een gezondheidscrisis hadden enige weken geleden weinigen voorzien. Thuiswerken, grote concentraties van mensen vermijden en een verbod op bijeenkomsten van 100 of meer personen was aanvankelijk het devies. 

Voor de Wijkse Blues Week in de eerste week van april met zes events van 100 tot 250 bezoekers per keer in relatief kleine locaties voorzagen wij vrijdag al dat dit naar verwachting betekende dat doorgang geen optie zou zijn. Naar onze mening leverde dit een te groot gezondheidsrisico op, terwijl het aantal bezoekers laag zou zijn, hetgeen ook nog eens een financieel fiasco op zou gaan leveren van enkele duizenden euro’s. Afgelopen dagen is deze situatie besproken met de medeorganisatoren van de Blues Week (scholen, theater, filmhuis en horeca). Grotendeels lagen hun reacties in lijn met onze ideeën en hadden we daarover op 17 maart een besluit willen nemen. 

Nu echter de Rijksoverheid zondagmiddag 15 maart al het besluit nam om alle horeca te sluiten t/m 6 april hoeven we niet langer te wachten met ons besluit om de Wijkse Blues Week definitief af te gelasten. Dat doen we met pijn in ons hart, jammer van alle tijd die erin is gestoken, maar ook wat ons betreft ‘safety first’.

Maar afstel nu is beslist geen uitstel voor later. Alle elementen van de Blues Week zullen in de loop van dit of volgend jaar terugkomen in ons programma. De inmiddels gekochte kaarten zullen voor die nieuwe voorstellingen echter niet geldig zijn! Teruggave van de via Eventbrite betaalde E-tickets regelen wij via hen. Je krijgt daar bericht van en het geld wordt teruggestort. Kaartjes gekocht bij van Ginkel Muziek en in café Ome Ko kun je daar omwisselen. 

Bestuur Stichting Blues in Wijk.

 

Theater Calypso, Markt 4, Wijk bij Duurstede. Aanvang 20.00 uur. Vrije zitplaatskeuze. Entree €12,50. E-tickets (excl.servicekosten) te koop via de ticketknop bovenaan deze pagina. Tickets zonder servicekosten te koop bij van Ginkel Muziek, Achterstraat 1, Wijk bij Duurstede. Tel: 0343-574522.
 
In de zomer van 1964 trokken twee groepjes van drie blanke, muziekminnende jongemannen onafhankelijk van elkaar naar Mississippi, op zoek naar blueslegendes  Skip  James en Son House. In een reconstructie van deze zoektocht vertellen de inmiddels grijs geworden mannen hun verhaal. De zoektocht vond plaats tegen de achtergrond van het bloedige geweld waarmee de invoering van het stemrecht voor zwarten gepaard ging in het diepe zuiden van Amerika.  De film laat de belangrijke rol zien die muziek had en heeft bij de overbrugging van de cultureel bepaalde kloof en bij het aanjagen van maatschappelijke veranderingen. De interviews met de mannen worden aangevuld met getuigenissen van andere, zowel hedendaagse als historische muzikanten en activisten, met soms schokkende archiefbeelden en uiteraard met heel veel muziek. Two Trains Runnin’ herinnert de kijker eraan hoe fragiel en zwaarbevochten de vrijheden zijn die zo vanzelfsprekend worden geacht en nu weer onder druk staan. 

De film wordt afgewisseld met live optredens van het Belgisch/Nederlandse trio Guy Verlinde, die we kennen van zijn stevige stampende band The Mighty Gators, waarmee hij een graag geziene gast was op de Europese bluespodia. Maar de Gators zijn opgedoekt en Verlinde is een andere weg ingeslagen: die van de akoestische blues & roots met persoonlijke teksten. Vanavond brengt hij met Richard van Bergen (gitaar) en Oliver Vander Bauwede (harmonica, gitaar) nummers van zijn nieuwe plaat All Is Forgiven (2019). Verwacht dromerige fingerpicking, akoestische slidegitaar, een harmonica en (f)luisterliedjes die je naar de keel grijpen!

Café Ome Ko, Maleborduurstraat 9,  Wijk bij Duurstede. 20.00-22.30 uur. Deelnamekosten €12,50. E-tickets (excl. servicekosten) via de ticketknop bovenaan deze pagina. Tickets zonder servicekosten ook te koop bij Ome Ko.  

In samenwerking met de Wijkse middenstand, (oud)ondernemers en de horeca op vrijdag 3 april een groots opgezette blueswandeling. Een uniek en bijzonder project uitgevoerd door enkele tientallen vrijwilligers. Vanaf 20 uur beginnen de wandelingen vanuit café Ome Ko en leiden  vier Wijkse gidsen de deelnemers door de binnenstad. In meerdere locaties vertellen Wijkenaren  oude verhalen en anecdotes over de tijd dat Wijk nog geïsoleerd en armoedig was. Net als de zwarte slaven vorige eeuw in het zuiden van de Verenigde Staten. Hun bluesmuziek wist hun zware bestaan toen te dragen. Bluesmuzikanten van nu (Thomas Toussaint Band & Friends) laten je toepasselijke blues horen. Rond 22 uur is iedereen terug bij Ome Ko voor een spetterende afterparty. Een gezamenlijke sessie van de deelnemende bluesmuzikanten maakt van deze blueshappening een onvergetelijke avond. Maximaal 100 deelnemers kunnen aan de blueswandeling deelnemen. Deelname aan de wandeling & afterparty is €12.50. E-tickets te koop via www.bluesinwijk.nl en bij café Ome Ko. De wandeling is minder geschikt voor personen die niet goed ter been zijn. 

Na de wandeling afterparty met de Thomas Toussaint Band & Friends. Vrij toegankelijk voor deelnemers blueswandeling. Overige bezoekers (indien nog voldoende ruimte) €7,50 aan de deur.

Café de Veldpoort, Veldpoortstraat 21, Wijk bij Duurstede. 22.00-01.00 uur. Entree €12,50. E-tickets (excl. servicekosten) via de ticketknop bovenaan deze pagina. Tickets zonder servicekosten te koop in de Veldpoort. 

Sugarboy and the Sinners spelen de pannen van het dak af bij de Veldpoort eten & drinken. Vanaf ca. 22.00 uur is het eetcafe omgetoverd in een echt bluescafe: dinergeuren maken plaats voor dampende bluesklanken. Sugarboy and the Sinners staan in Nederland bekend als een blues/feestband en gaan er een geweldige show van maken. Liefhebbers mogen deze avond beslist niet missen. 

In 2015 heeft onze eigen lokale dichter Stadsdichter Wijk bij Duurstede André van Zwieten (Wijk bij Duurstede, NL) ons aangenaam verrast met dit supermooie blues vers. Het vormde de opening van onze jaarlijkse Blueskroegentocht (een barhoppen evenement). Het werd onlangs vertaald in de moedertaal van de Blues (door Christien van Gool) om het de nodige authentieke touch te geven. En we mogen het nu delen met alle blues liefhebbers in de wereld. Bedankt André en Christien.

 

Theater Calypso, Markt 4, Wijk bij Duurstede. 16.00-20.00 uur. Toegang gratis. 
THE VAULTS, BASIC STATION en CHARLES ADRIAN SESSIES
Drie bluesbands uit de regio die 4 uur lang lekkere blues op het podium zetten. Rond 6 uur zijn er ook lekkere hapjes verkrijgbaar. Gratis toegang.

 
 
 
 
 

Copyright © 2009-2020 Stichting BluesInWijk Wijk bij Duurstede.
Alle rechten voorbehouden.